Iz Švicarske dolazi superauto od 2000 KS, cijena je stravična

Foto: Morand Cars

ŠIROJ javnosti malo poznata švicarska tvrtka najavljuje premijeru bolida vrhunskih performanci.

Jedina stvar koja će vam odmah dati poveznicu na već viđeno je najavljeni motor. 5.2 V10 zvuči poznato, posebno kad kažemo da je atmosferac. Zavarati ne može ni nešto veća snaga od oko 700 KS. Mjenjač je sedam-stupanjski, a u pogonskom sustavu nalazi se i elektromotor. Točnije, njih tri, čime se ukupna snaga hibrida podiže na više od 1200 KS.

Zvuči opako, ali ovaj bolid ima i onu ekološku stranu. Tako zahvaljujući maloj bateriji od 4.5 kWh može voziti isključivo na struju, i to vrlo solidnih 70 km.

Ono što je posebno zanimljivo je karbonski monokok te karoserija izrađena od kompozita poznatog pod imenom Amplitex, doznaje britanski Autocar.

I tu planovi ne staju jer Švicarci ništa ne prepuštaju slučaju. U pripremi je i električna verzija s gotovo 2000 KS i baterijom kapaciteta 70 kWh. "Radimo na novoj tehnologiji s ćelijama veće gustoće energije nego u Formuli E, a to je oko 180 Wh/kg", otkrio je suosnivač tvrtke i bivši Le Mans menadžer Benoît Morand. Garantirani doseg je 301 km. Uz njega je i Eric Boullier, bivši menadžer F1 tima Lotusa i McLarena, što dodatno daje na težini projekta.

Poznata je i cijena. Start prodaje se očekuje 2023. godine, a cijena za svaki od 73 planirana primjerka je od 2.3 milijuna CHF, bez obzira o kojem pogonu govorili.

Kad su pak performanse u pitanju najavljuje se 400 km/h maksimalca te sprint za 6.3 sekundi, ali do 200 km/h. Impresivno.

Pročitajte više