VIDEO Milimetri su ih dijelili od smrti: Tehnologija zaustavila tegljač u naletu na djecu

 Screenshot: YouTube

POSLJEDNJIH godina cestovna vozila su sve bogatije opremljena sigurnosnim sustavima, a neki od njih doista mogu spasiti živote. 
 
U iznenadnim situacijama kada je vrijeme reakcije od presudne važnosti, od pomoći mogu biti sigurnosni sustavi poput onog koji omogućava automatsko kočenje u opasnim situacijama. Kako to funkcionira u praksi i koliko je uopće izražen tehnološki napredak u području sigurnosti u prometu, možete vidjeti u sljedećem video materijalu. 

Snimka prikazuje izlazak djece iz autobusa, od kojih dvoje odmah neoprezno pretrčava cestu. U najgorem trenutku iz suprotnog smjera nailazi tegljač. Na sreću, pa se radi o novom kamionu marke Volvo, koji u standardnoj opremi ima AEB sustav automatskog kočenja u opasnim situacijama. Kamion se doista zaustavio rekordno brzo i tako spasio dijete koje nije ni uočilo opasnost. Svaka čast za Volvo, ali i vozača.
 
Podsjetimo, sustavi za pomoć u vožnji, automatsko kočenje koje prepoznaje pješake ili pametni sustavi za regulaciju brzine, trebali bi biti obvezni u novim automobilima, zatražio je Europski parlament u rezoluciji o poboljšanju sigurnosti na cestama usvojenoj u utorak.
 
Svake godine na europskim cestama smrtno strada oko 25 500 osoba, dok oko 135 000 osoba zadobije teške ozljede i to većinom (90 % nesreća) zbog ljudske greške.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Volvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Volvo

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više