VIDEO T.33 pokreće Cosworthov V12 božanstvenog zvuka

Screenshot: YouTube

AUTOR najboljeg hipersportskog automobila u povijesti radi na svojem drugom modelu. 

Nakon T.50 vrijeme je za manji, ali ništa bezazleniji T.33. Pogađate, govorimo o Gordonu Murrayju, perfekcionistu i umnogome vizionaru, koji je ostao vjeran svojem čistom pristupu u postizanju najviših ciljeva. Minimalna masa, vrhunski odziv i klasičan motor osnovne su komponente koje priznaje u ostvarenju svojih smjernica koje vode samo prema jednom – vrhunskom doživljaju sportske vožnje. 

T.33 je još uvijek u razvoju, a zahvaljujući službenom YouTube kanalu, možemo dobiti uvid i u pojedine faze razvoja. Prvi testni prototip automobila je spreman. I dok je prototip T.50 nosio ime George, ovaj je dobio ime James. 

I upravo James najbolje pokazuje koliko je projekt napredovao zadnje četiri godine. Kao i u slučaju većeg modela, T.33 pokreće Cosworthov 3.9-litreni atmosferski motor V12. Pritom je motor dobio neke nove komponente, a potpuno novi su i elementi usisa i ispuha. 

 

Dario Franchitti, umirovljeni pilot natjecanja IndyCar, imao je priliku isprobati Jamesa. Kaže da zvuči drukčije. Manje je važno da raspolaže nešto skromnijim karakteristikama, ali i dalje s više od 600 KS i 450 Nm. Murray se nikad nije razmetao snagom, a posebno ne masom – T.33 će težiti ispod 1100 kg. 

Franchittija je V12 impresionirao, posebno pri nižim okretajima. U petom stupnju prijenosa pri samo 30 km/h nudi i dalje respektabilan odziv. Spomenimo i da je mjenjač ručni sa šest stupnjeva prijenosa, a pogon na stražnje kotače. 

Pročitajte više