Hit knjiga u hrvatskim knjižarama je potresna Sluškinja po kojoj je snimljena serija

Foto: Shutterstock/Press

I DOK je ljeto na pomolu, evo nas s još jednim preporukama najboljih novih knjiga. Knjižare se iz dana u dan sve više pune novim izdanjima pa je lako zamisliti da se i najstrastveniji knjigoljupci teško snalaze u svim knjiškim novotarijama koje nam pristižu ususret ljetu. Zato smo tu mi te smo se potrudili izabrati najbolje naslove koji su se upravo pojavili na knjiškoj pozornici.

Sluškinja - Stephanie Land

Istinita i potresna priča po kojoj je snimljena hit serija. Snovi 28-godišnje protagonistice o odlasku na fakultet srušile su se poput kule od karata kada se njezina romansa pretvorila u neplaniranu trudnoću. Ubrzo postaje samohrana majka koja pokušava spojiti kraj s krajem kako bi svojoj kćeri i sebi osigurala sredstva za život.

Ova knjiga vrhunski je prikaz godina koje je Stephanie Land provela kao spremačica, nazivajući se bezimenim duhom koji tiho sudjeluje u pobjedama, tragedijama i najdubljim tajnama svojih klijenata. U želji da pobijedi neimaštinu, danju je čistila, a noću pohađala online nastavu kako bi stekla diplomu iz kreativnog pisanja. Ako vas zanima što znači svoj život posvetiti odgovornosti za dijete te do uspjeha doći doslovce od nule, pročitajte ovu knjigu.

Gallant - V. A. Schwab

A sada nešto sasvim drugačije. Fantastika sve više postaje žanr kojem se okreću i čitatelji koji inače vole realistične priče. Dolaskom novih autora i autorica, poput Schwab, jasno je zašto je tako - jednostavno rečeno, radi se o vrhunskim pričama koje ne ovise o žanrovskom okviru, nego ga nadilaze. U Gallantu je V.E. Schwab istkala mračnu i originalnu priču o mjestu gdje se svijet susreće sa svojom sjenom, o životu i smrti, i mladoj ženi koju dozivaju obje strane.

Ovaj roman, protkan sjenama i misterijima, opire se jednostavnoj klasifikaciji, a pripovjedni stil u kojem se istodobno isprepleću smisao za gradnju napetosti i poetičnost još jednom ukazuje na svu raskoš talenta autorice koja je hrvatsku (i svjetsku!) publiku osvojila romanom Nevidljivi život Addie LaRue.

Krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde - Virginie Grimaldi

Topla, duhovita i dirljiva priča o majkama i kćerima, snazi obitelji i prilikama koje dolaze kad odlučimo krenuti putem kojim se rjeđe ide. Život je prolazan i taj je osjećaj tridesetsedmogodišnjoj Anni jako dobro poznat: samohrana je majka, a iako danonoćno radi, vječno je bez novca i u dugovima. Svoje dvije kćeri, Chloé i Lily, gotovo da i ne vidi.

Dok tinejdžericu Chloé muče ljubavni jadi i smisao života, dvanaestogodišnja Lily ima problema u školi, ne voli baš previše ljude i draže su joj životinje, osobito štakor kojeg je potajno udomila i nazvala po vla­stitom ocu - jer otac je prvi napustio brod koji tone. Kad shvati da joj malo nedostaje da izgubi one koje voli najviše na svijetu, svoju djecu, Anna donosi ludu i hrabru odluku koja će im svima promijeniti živote: unajmljuje kamper i kreće s kćerima na put prema Norveškoj i polarnoj svjetlosti kako bi ostvarila svoj san i ispunila jedno obećanje.

Duhovno nekorektno prosvjetljenje - Jed McKenna

McKenna je, kako god okrenuli, vrlo specifična pojava na sceni duhovne i literature iz područja osobnog rasta. Ako smatrate da vam brojni self-help priručnici ne donose ono što tražite, zavirite u svijet nekorektnih savjeta o prosvjetljenju. Istinskog majstora prepoznajemo po tome što i najkompleksniju temu može krajnje jednostavno predstaviti.

Jedan od takvih majstora jest Jed McKenna, čija je ovo druga knjiga prevedena na hrvatski jezik te ujedno i nastavak njegovog kultnog hita Duhovno prosvjetljenje: najluđa stvar! U ovoj nas knjizi autor Jed vodi u očaravajući obilazak prosvijetljenog stanja - što ono jest, a što nije, tko ondje jest, a tko nije, te kako stići onamo ili na jedno još bolje mjesto. Tražite li autora koji o duhovnim stvarima govori bez dlake na jeziku, pronašli ste ga.

Vodeni ples - Ta-Nehisi Coates 

I za kraj ovog eklektičnog miksa donosimo vam roman za koji, Hrvatima omiljena, autorica Elif Shafak kaže da je "jednostavno veličanstven". Zapadna Virginia sredinom 19. stoljeća. Dvanaestogodišnji rob Hiram Walker od rođenja živi na plantaži duhana, zajedno s majkom. Onoga dana kad vlasnik plantaže proda njegovu majku, nestaju i sva Hiramova sjećanja na nju.

No ona mu u naslijeđe ostavlja rijedak dar - čudesnu moć koja ga je godinama poslije spasila od utapanja u rijeci. Nakon što se suočio sa smrtnom opasnošću, Hiram odlučuje pobjeći s plantaže, što dalje od jedinog svijeta koji poznaje. Pridruživši se poslije podzemnom ratu između gospodara i robova, Hiramova želja da spasi bližnje koje je ostavio ne jenjava, no najprije mora poravnati stare račune.

Pročitajte više