Kad je izašao, kritičari su ga ismijavali, a zapravo je promijenio filmsku industriju

Foto: Press

PRIJE 40 godina izašao je Tron, film koji mnogi smatraju najneobičnijim Disneyjevim filmom. Iako je tada u javnosti doživljen kao popriličan neuspjeh, Tron je znanstveno-fantastičnu industriju promijenio više nego vjerojatno ijedan film prije, a možda i poslije njega.

Virtualni avatari i "drugi život" u digitalnom svijetu danas su stvari koje se mnogima čine potpuno normalnima, ali u 80-ima to je bilo skoro nezamislivo, sve dok nije došao Tron. Radnja filma vrti se oko programera koji je uvučen u Mrežu, "The Grid", te se mora izboriti za svoj opstanak u svijetu iz videoigre.

Premisa života u računalu, odnosno u mreži, danas se čini kao znanstveno-fantastični kliše, ali svaki današnji film s radnjom na tom tragu može zahvaliti Tronu. U vrijeme kad je izašao, taj Disneyjev prvijenac u tom žanru dobio je vrlo podijeljene kritike i završio je u minusu. Kritike su se fokusirale na radnju koja je do onda bila nezamisliva u mainstream medijima, ali i na estetiku filma koja se tad smatrala "čudnom".

Estetika se nije svima svidjela

Naime, specijalni efekti i računala u 1980-ima nisu bili ono što su danas pa je zbog raznih kompjuterskih animacija i ograničenja računalnih programa pozadina u većini filma morala biti crna. To je sve filmu dalo neku minimalističko-futurističku estetiku, koja se nije svima dopala.

Tron je također imao nesreću što je izašao u istom periodu kao i dva SF megahita - E.T. i Star Trek: Khanov bijes - što ga je dodatno pokopalo. Bez obzira na sve negativne kritike iz prošlog doba, danas, 40 godina kasnije, neosporivo je da je Tron postavio temelje za cijeli novi podžanr znanstvene fantastike.

Neki su značenje koje će taj film imati predvidjeli još onda pa kad su Jeffa Bridgesa, koji je u tom trenu imao dvije nominacije za Oscara, pitali zašto bi ugrozio reputaciju ozbiljnog glumca glumeći lika poput Trona, on je odgovorio: "Shvatio sam taj film ozbiljno jer sam vidio da probija nove puteve."

I bio je u pravu.

Pročitajte više