Europski dan pretilosti obilježava se danas: Muči li i vas prekomjerna tjelesna težina?

Foto: 123rf

PREKOMJERNA tjelesna težina i pretilost predstavljaju sve izraženiji javnozdravstveni problem.

Opće je poznato da navedeno bitno utječe na kvalitetu i duljinu života.

Svjetska zdravstvena organizacija pretilost svrstava u kategoriju endokrinih, nutritivnih i metaboličkih bolesti te sukladno studiji o 53 europske zemlje predviđa da će se Europa će se do 2030. godine suočiti s epidemijom pretilosti i prekomjerne tjelesne težine "enormnih razmjera".

Glavni uzroci pretilosti svima su poznati. Riječ je o prekomjernom unosu hrane te nedovoljnom izvođenju fizičkih aktivnosti.

Međutim, spoznaja uobičajenih uzročnika nakupljanja prekomjernog masnog tkiva nije dovoljna da se masne naslage više ne bi suvišno nakupljale. 


Ovim vas putem želimo potaknuti da promijenite vaše, za zdravlje, loše životne navike, naravno, ukoliko ih posjedujete. 
 
Postotak tjelesne masti veći od 25% kod muškaraca te veći od 30% kod žena podrazumijeva pretilost. 
 
Europski dan pretilosti obilježava se 22. svibnja.

Ovaj dan predstavlja platformu kampanje koja okuplja zajednice liječnika, pacijenata i političara u cilju pružanja potpore prekomjerno teškim i pretilim osobama u Europi.

Navedeno se čini s ciljem da bi takve osobe uspjele učiniti potrebne promjene u načinu njihovog života, odnosno kako bi uspjele utjecati na vlastitu tjelesnu težinu. 
 
Svima koji pate od problema prekomjerne tjelesne težine, ili čak pretilosti, želimo napomenuti da nisu sami, međutim, da su sami u mogućnosti najviše si pomoći. 
 

Pročitajte više