Mitovi o poremećaju višestruke osobnosti u koje ne biste trebali vjerovati

Foto: Pixabay.com

DOKTOR Jekyll i gospodin Hyde, Klub boraca i Otok Shutter samo su neka od ostvarenja koja prikazuju osobe s alter egom. Ako uživate u čitanju knjiga, gledanju serija i filmova, vjerojatno ste naišli na neki vid disocijativnog poremećaja osobnosti ili ste jednostavno čuli za dijagnozu poremećaj višestruke osobnosti (PVL).

Medijsko predstavljanje PVL-a može navesti ljude da pomisle da su osobe s višestrukim osobnostima nestabilne i potencijalno nasilne, što je potpuna laž i pretjerivanje. U stvarnosti je ovaj poremećaj ozbiljan i nerazumijevanje javnosti može nauditi ljudima koji moraju živjeti s tim. Insider je razgovarao sa zdravstvenim stručnjacima kako bi razbili glavne mitove o poremećaju višestruke osobnosti.

MIT: Poremećaj višestruke osobnosti NE postoji

Doktorica Valarie L. Harris je za Insider rekla da je ovo jedna od najčešćih zabluda o PVL-u. Ovo je stanje vrlo rijetko, 1,5% svjetske populacije boluje od ovog poremećaja.

Poremećaj višestruke osobnosti stvaran je i katkad ga zdravstveni stručnjaci previde. To se događa zbog nedostatka razumijevanja, obrazovanja, obuke i iskustva. Ljudi ne vjeruju da je ovo stanje stvarno jer je u javnosti predstavljeno kao vrlo dramatično iskustvo, što u stvarnosti nije slučaj. Promjena u "alter ego" najčešće dolazi potpuno neprimjetno.

MIT: Osobe s PVL-om mogu promijeniti osobnost kad god to požele

PVL je traumatični poremećaj, a ne magični trik. Disocijacija je mentalni proces odvajanja od nečijih misli, osjećaja, sjećanja i identiteta. Osobe koje su preživjele traumu imaju trajne i česte epizode disocijacije, odnosno osjećaj zamagljenog sjećanja i osjećaj odvajanja od stvarnosti. Postoje osobe koje ove epizode doživljavaju znatno jače, oni napuštaju svoje tijelo dok traje ponovno proživljavanje traume. Najgori dio ovog poremećaja imaju one osobe koje se ni na koji način ne mogu izboriti s traumom pa stvaraju alter ego ili druge dijelove osobnosti kako bi prebrodili određeno traumatično iskustvo.

Osobe koje pate od poremećaja višestruke osobnosti ne mogu mijenjati svoje osobnosti kad god to požele. Tretmani sa psihijatrom trebali bi pomoći osobi da se poveže sa svojim drugim osobnostima.

MIT: Osobe s PVL-om imaju osobnosti koje izgledaju i ponašaju se potpuno drugačije

Ako ste gledali film Podvojen, vidjeli ste da se glavni lik u filmu oblači drugačije svaki put kada mu se osobnost promijeni, ali u stvarnosti ne postoje dokazi koji potvrđuju ove tvrdnje. Doktori koji su se susretali s PVL-om rekli su da osobe ne mogu imati više karaktera u sebi jer ne mogu u sebe integrirati različita emocionalna stanja. Samim tim, promjena altera ne odražava se na izbor garderobe.

MIT: Osobe s PVL-om lude se i nasilne

Ovaj mit je najnepravedniji prema osobama koje boluju od PVL-a i vrlo je čest. Istina je da neke osobe mogu imati altere ili dijelove koji su loši i mogu postati zaštitnički nastrojeni kad osjete da su napadnuti, ali ova populacija nije sklonija nasilju nego što je bilo koji drugi čovjek koji ne pati od ovog poremećaja. Osobe s PVL-om preživjele su traumu, samim tim će sebe prije vidjeti kao žrtvu, nego kao nasilnika.

MIT: Osobe s PVL-om imaju bezbroj alter ega

Iako mediji zagovaraju da osobe mogu imati 10, 20 pa i 100 drugih osobnosti, to nije uvijek slučaj. Broj drugih osobnosti u osobi ovisi od osobe do osobe. Ne postoje pravila ni povezivanje određenih vrsta traume s brojem osobnosti koje se mogu stvoriti u osobi. Točno je da osobe mogu biti potpuno nesvjesne da boluju od ovog poremećaja. Nekad se dogodi da i nakon dijagnosticiranja, osoba ne bude svjesna da mijenja osobnosti.

MIT: PVL je oblik shizofrenije

PVL i shizofrenija su odvojene i znatno različite dijagnoze. Shizofrenija je poremećaj čiji je dio genetika, dok je PVL poremećaj čija je osnova doživljaj određene traume. PVL se često poistovjećuje i s poremećajem osobnosti i dok nije rijetkost da osoba ima obje dijagnoze, one nisu iste.

 

Pročitajte više