Mogu li chia sjemenke pomoći u mršavljenju?

Foto: Pexels

CHIA puding postao je neizostavan na jelovniku mnogih koji su se okrenuli dijeti ili samo odlučili zdravije se hraniti. Osim toga, chia sjemenke dodaju se smoothiejima i sve se češće spominju kao zdrava namirnica. Za to postoji opravdan razlog. Nutritivno su vrlo hranjive, sadrže 4 grama bjelančevina po porciji i omega-3 masne kiseline. Tu je i 11 grama vlakana po obroku, što pomaže povećati sitost i skinuti kilograme.

Postoje dokazi da chia sjemenke definitivno mogu pomoći u mršavljenju. U sklopu jednog istraživanja su osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i pretile osobe 12 tjedana konzumirale 35 grama chia brašna u danu. Obje su skupine smršavjele, smanjile opseg struka i snizile razinu lošeg, a povećale razinu dobrog kolesterola, stoji u časopisu Nutrición Hospitalaria.

Prema studiji objavljenoj u Annals of Internal Medicine, povećani unos vlakana može pomoći u mršavljenju. S obzirom na to da ove sitne crne sjemenke imaju hrpu proteina, zaključak je jasan.

Osim toga, chia sjemenke su dobar izvor proteina, ključnih za smanjenje tjelesne težine. U studiji objavljenoj u Nutrition Metabolism osobe koje su povećale unos proteina na 30 posto prehrane pojele su gotovo 450 kalorija manje dnevno i izgubile oko 5 kilograma tijekom 12-tjedne studije, ne primjenjujući nikakve druge prehrambene mjere. 

Chia sjemenke mogu vas i zasititi. Kad je grupa sudionika jedne studije jela jogurt sa 7 ili 14 grama chia sjemenki, izvijestili su da osjećaju manje gladi i veću sitost te manju želju za slatkom hranom, piše u časopisu Nutrition Research and Practice. To može biti korisno ako se aktivno trudite smanjiti unos kalorija. 

Ipak, nijedna hrana nije čudesna i ne može riješiti zdravstvene probleme. Gubitak kilograma sastoji se od pomno planirane cjelokupne prehrane i dosljedne rutine vježbanja. 

Chia sjemenke idealne su za svakodnevnu konzumaciju. Njihovo jedenje može poboljšati toleranciju na inzulin i glukozu te smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti krvni tlak, a korisne su i za zdravlje kože. 

Ako inače ne unosite dovoljno vlakana, u svoju prehranu ih uvodite postepeno. Iznenada pojačan unos vlakana može dovesti do boli u trbuhu, nadutosti i proljeva. 

Pročitajte više