Ove namirnice odlične su za zdravlje mozga i koncentraciju, prema nutricionistici

Foto: Pexels

Prehrana koja potiče zdravlje mozga ključna je za dobrobit i kognitivne funkcije. Konzumiranje prave hrane ima snažan utjecaj jer mozak treba kontinuiranu opskrbu hranjivim tvarima za optimalno funkcioniranje. Hranjive tvari pomažu u zaštiti od stresa, smanjuju upalu i podržavaju rast moždanih stanica.

Osim poboljšanja pamćenja i koncentracije, zdrava prehrana za mozak smanjuje rizik od kognitivnog opadanja povezanog s procesom starenja i neurodegenerativnih bolesti.

Nutricionistica Lisa Andrews predložila je nekoliko namirnica koje su dobre za zdravlje mozga i mogu poboljšati koncentraciju.

1. Orasi

Orašasti plodovi su među najzdravijim grickalicama jer nude niz zdravstvenih prednosti. Osobito su orasi odlični za zdravlje mozga zbog bogatog sadržaja omega-3 masnih kiselina. "Utvrđeno je da ova vrsta masti smanjuje upalu, što štiti kognitivnu sposobnost", objasnila je Andrews za SheFinds.

2. Avokado

Avokado je također odličan za zdravlje mozga. Andrews ističe njihov značajan doprinos mononezasićenih masnoća, za koje je poznato da smanjuju kolesterol i štite srce i mozak od oštećenja. Uključivanjem avokada u svoju prehranu, ne podržavamo samo zdravlje mozga, već i potičemo fokus i kognitivnu funkciju.

3. Šipak

Nutricionistica tvrdi da šipak sadrži obilje polifenola i drugih biljnih kemikalija s protuupalnim svojstvima koji su ključni za očuvanje zdravlja mozga. "Istraživanja sugeriraju da može pomoći u zaštiti mozga od demencije, što ga čini ukusnim saveznikom u potrazi za poboljšanim fokusom i kognitivnom dugovječnošću", istaknula je.

4. Špinat i lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, uključujući špinat, heroji su u području zdravlja mozga i fokusa. Andrews napominje da je lisnato povrće bogato vitaminom C, beta-karotenom i drugim antioksidansima koji pomažu odgoditi starenje mozga. U konačnici, ove su namirnice fantastične u podržavanju fokusa i kognitivnih funkcija.

5. Borovnice

Ovi mali, ali moćni plodovi, nude niz dobrobiti. Borovnice, poznate po svojim antioksidativnim svojstvima, mogu učiniti čuda za zdravlje našeg mozga i koncentraciju. Nutricionistica posebno hvali njihov sadržaj antocijanina koji ne samo da podržava zdravlje mozga, već također pozitivno utječe na os vezu crijeva-mozak - ključnu vezu između gastrointestinalnog i neurološkog sustava.

Pročitajte više