Riješite se snobovskog pogleda na hranu: Koje skupe namirnice ne kupovati?

Foto: 123rf

AKO je nešto skuplje, ne znači nužno da je i zdravije jer je često jednako zdrava, ako ne i zdravija ona jeftinija varijanta. 

Zdrave prehrambene navike stoga ne moraju (niti jesu) skupe, pogotovo ako uspijete otkloniti taj krivi, snobovski pogled prema hrani. 

Jasno je, naravno, da će mnogi zbog kvalitetnije brige o sebi poželjeti kupiti najbolje od ponude, no to zaista ne vrijedi za sve namirnice. 

Naučite stoga na kojim ćete namirnicama moći uštedjeti, ako ćete njihove skuplje varijante zaobići u širokom luku. Savjete otkrivaju na portalu Mashed. 

1. Zdrava ulja s aromama 

Iako će maslinovo ulje s aromom češnjaka savršeno sjesti uz mnoga jela, to malo arome koju možete dobiti s nekoliko režnjeva češnjaka bolje je napraviti sam. Tako će vam ostati više novca u novčaniku i više običnog maslinova ulja koje se ipak lakše sljubljuje s jelima ako je bez precijenjenih dodataka. 

2. Organska quinoa 

Organski su proizvodi uvijek skuplji, ali kad pričamo o quinoi, organsko ne znači zdravije, samo skuplje. Quinoa ne treba pesticide da bi urod bio dobar, zato što ima dobar sloj gorkastog saponina koji sprječava prodor štetočina, zbog čega je organska sa zdravstvene strane doista ista kao i obična. 

3. Svježe vs. smrznuto voće i povrće 

Mnogi će uvijek radije odabrati svježi plod, no u periodu kad priroda ne obiluje svježim plodovima, smrznuto je definitivno bolja, zdravija i isplativija opcija. 

Što se zdravstvene ispravnosti tiče, smrznute namirnice katkad imaju čak i više dobrih nutrijenata u odnosu na svježe namirnice, pogotovo one za koje znate da im treba dugo putovanje do vašeg stola. Osim toga, kupujete li zamrznuto, računajte da ste za plaćenu cijenu pojeli doslovno zadnju mrvicu, dok kod svježeg voća i povrća, nakon guljenja i čišćenja, uvijek ostane dosta otpada. 

Osim toga, još će vam biti jeftinije ako ćete ih u sezoni, kad su im cijene niže, sami zamrznuti. 

4. Svježi vs. zamrznuti morski plodovi 

Slično kao i kod voća i povrća, i za morske plodove vrijede slična pravila. Sjetite se da su plodovi mora uvijek zamrznuti svježi, što znači da su nutritivno jednako vrijedni kao i oni kupljeni svježi, što znači da je najveća razlika u cijeni. 

Svježi su katkad i do 40 posto skuplji. 

5. Pileća prsa bez kostiju 

Kad je o piletini riječ vjerujemo da ste već odavno shvatili kako njena cijena varira isključivo zbog različitog načina plasiranja na tržište, odnosno pakiranja.

Primjerice, cijena pilećih prsa s kostima katkad je i upola niža od prsa bez kostiju, što znači da ste masno platiti tu razliku samo zbog izbjegavanja nekoliko rezova nožem, dok je meso u oba primjera jednako kvalitetno i hranjivo. 

Da ne govorimo o cijelom piletu od kojeg ćete, uz malo umijeća nožem, napraviti zalihu za nekoliko različitih jela, a sve u istoj cijeni za koju biste platili tek jedno pakiranje samo prsa. 

6. Svježe cijeđeni sokovi 

Danas je jako popularno vidjeti ljude koji u ruci više ne nose bočice s vodom, nego svježe cijeđeni kupljeni sok. Bravo za težnje za zdravijom prehranom, ali takvi sokovi, ma koliko to željeli, ne spadaju u tu kategoriju. Oni će vam sigurno zeznuti razinu šećera u krvi, čak i više od tvorničkih žitarica, a platit ćete ga više od zdravog voća punog vlakana. 

Kod gotovih hladno prešanih sokova nisu problem samo šećeri, već i nedostatak vlakana koji su nam potrebni da bismo mogli regulirati razinu šećera. Zato radije preskočite sok i kupite plodove za žvakanje.  

 
7. Veganski proizvodi 

Kada pokušavate jesti zdravu hranu i smanjiti unos junk fooda, mnogi će posegnuti za vege proizvodima jer oni zvuče zdravije. No je li to doista tako? 

"Razmislite o ovome: veganski čokoladni kolačići mogu biti bez mlijeka, ili proizvedeni od organskih sastojaka, ali oni svejedno mogu imati isti broj kalorija, ugljikohidrata i šećera kao i obični keksići", naglasila je liječnica Tanya Zuckerbrot koja nas je podsjetila na sve ono vegetarijansko koje nije zdravo. Bijeli šećer je veganski, brašno je vegansko, komadići čokolade također mogu biti veganski, ali samo zato što je od njih napravljen proizvod na kojem piše vege, ne znači automatski da je i zdravije. 

Samo je skuplje i to obično, puno skuplje. 

 
8. Organsko voće/povrće 

Kupnja organskih proizvoda uvijek zvuči kao bolji, zdraviji izbor, ali pripazite da ne biste bacali novac bez veze kad su u pitanju plodovi s debelom korom. Poput avokada, čiju ćete koru uvijek oguliti i baciti, s novcem koji koje ćete dati ako ste kupili organski avokado. 

 

 

Pročitajte više