Sve vježbe za trbuh koje će vam ikada trebati!

Foto: Shutterstock

KADA su u pitanju trbušnjaci onda definitivno vrijedi ona stara, "najjednostavnije rješenje je i najbolje". No, budući da je mišićav trbuh ono što svi žele, i muškarci i žene, rekreativci često vole komplicirati i gubiti previše vremena na treningu fokusirajući se upravo na mišiće trbušnog zida. Puno je savjeta, članaka, videa i trenera koji preporučuju razne vježbe, nude brza rješenja, čak i tvrde kako je potreban poseban trening samo za trbušnjake.

Trbušnjaci su kao svaki drugi mišić i ako želimo da postanu veći i snažniji moramo ih dobro opteretiti, ali vjerojatno znate kako za vidljivi "six pack" nije potrebno samo učvrstiti trbuh, već je potrebno imati manji postotak masnog tkiva kako bi oni došli do izražaja. Dakle, dok god imate sala, nećete ništa postići ma koliko vježbi i ponavljanja radili za trbušnjake. Ono što se često zaboravlja jest da su trbušni mišići vrlo važan dio "core-a", te su zaslužni za dobro držanje i kretanje.

Ako pravilno trenirate cijelo tijelo zasigurno su dobro aktivirani i trbušnjaci, jer oni sudjeluju u gotovo svakom složenom pokretu. Iz tog razloga i nije potrebno previše vremena odvojiti za izolacijske vježbe trbuha, već je dovoljno ubaciti pokoju dodatnu vježbu koja će na pravi način izvući maksimum iz njih.

Ovo su 3 najbolje vježbe za trbušnjake:
 
1. Viseće podizanje nogu

Ovaj pokret će odlično aktivirati trbušnjake. Važno je koncentrirati se i kontrakcijom trbušnog zida podizati noge prema trupu. Vježba je prilično zahtjevna, pa ako niste u dovoljno dobroj formi možete napraviti neku lakšu varijaciju, kao primjerice podizanje nogu na kosoj klupi- lezite na kosu klupu glavom okrenuti prema gore i na isti način podižite noge.



2. Ležeći trbušnjaci

Ovo je jedna od najpopularnijih vježbi općenito i možda izgleda prilično jednostavno ali se često izvodi pogrešno. Potrebno je podignuti samo gornji dio leđa i snažno kontrahirati trbušne mišiće, bez trzaja i naglih pokreta. Cilj je podiguti gornji dio trupa isključivo trbušnim mišićima. Trudite se prsa gurati prema kukovima.

3. Rolanje na kotaču / Ab wheel

Jedan od glavnih zadataka trbušnih mišića je i stabilizacija trupa. Ab wheel zahtjeva upravo stabilizaciju i snažnu kontrakciju trbuha. Ispružite ruke i rolajte kotač prema naprijed, a glavni cilj je zadržati ravna leđa i vratiti se u početni položaj kontrahirajući trbuh. Donji dio leđa ne smije niti u jednom trenutku propasti prema dolje.


Naravno da postoji još dobrih vježbi koje će snažno aktivirati trbušne mišiće, ali ove osnovne i jednostavne vježbe će uvijek biti najbolji izbor. S vremenom isprobajte razne varijacije ovih vježbi ili dodajte neku novu tek toliko da razbijete rutinu, ali nemojte gubiti vrijeme radeći previše različitih vježbi samo za trbušnjake.

Pročitajte više