Znanstvenici otkrili "lijek" kojim ćete možda utažiti želju za slatkim i slanim

Foto: Instagram

SVI znamo barem neke dobrobiti noćnog sna u trajanju od sedam do osam sati, a evo još jedne: istraživanje je pokazalo da kvalitetan san može pomoći utažiti želju za slatkom i slanom hranom.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Sleep Research, kvalitetan san će vam pomoći da se držite podalje od loše hrane.

Rezultati istraživanja sugeriraju da bi pojedinci koji ne spavaju dovoljno, uz još nekoliko sati u krevetu mogli smanjiti kardiometabolički rizik.

“Više vremena pod pokrivačem rezultiralo je poboljšanjem izravnih i neizravnih mjera osjetljivosti na inzulin, smanjenjem leptina i peptidnog tirozina te smanjenjem ukupnog apetita, želje za slatkom i slanom hranom, kao i povećanjem dnevnog unosa kalorija iz proteina, a ne šećera”, stoji u zaključku istraživanja. 

Istraživanje je obuhvatilo sedam studija i 138 sudionika različite tjelesne mase i zdravlja srca koji su premalo spavali. Znanstvenici su željeli povećati trajanje njihovog sna i u tome su uspjeli. Ovisno o sudioniku, ukupno trajanje sna poraslo je između 21 i 177 minuta.

“Postoji niz dokaza da spavanje kraće od sedam sati izlaže osobe većem kardiometaboličkom riziku. Iznenađenje je da imamo tako malo istraživanja koja imaju cilj otkriti može li produljenje spavanja sniziti kardiometabolički rizik", smatra glavni autor Rob Henst, izvanredni profesor na Sveučilištu Cape Town u Južnoafričkoj Republici.

Kako kaže, sada je potrebno obaviti dodatna istraživanja usmjerena na poboljšanje kvalitete sna, prenosi Men's Health.

Pročitajte više