Alegria: Bili smo u francuskom bistrou na zagrebačkim Vrbanima

Foto: Index

KAD u Google tražilicu upišete "bistro Alegria" (Rudeška cesta 246, Vrbani - Zagreb), kao prvi rezultat ispada njihov profil na Woltu, točnije opis koji glasi: šarmantni francuski bistro gdje svatko zna svakog. Otišli smo tamo na ručak u čak dva navrata u roku od tjedan dana i atmosfera svakako je friendly i opuštena, mrvicu i previše s obzirom da nismo oduševljeni dugim čekanjem kad smo gladni.

No dobro, u nastavku ćemo se osvrnuti na ono što smo jeli i kakvo je bilo. Bitno je napomenuti i kako je prostor jako lijepo uređen i stvarno je ugodno sjediti u ovom bistrou (fotke interijera, ali i jelovnika su u galeriji).

Pašteta od fazana (40 kn)

Iako na jelovniku piše kako trenutno imaju paštetu od pileće jetrice (i prilično se nabrusili na tu domaću jetrenu paštetu), ipak je nije bilo i ponudili su nam paštetu od fazana koja je bila jako fina. Uz nju dobijete tostirani kruh i jedna je porcija kao predjelo skroz dovoljna za dvoje ljudi koji žele ostaviti mjesta za glavno jelo i desert.

Alegrijina varijanta Cezar salate (85 kn)

Hrskava zelena salata s još hrskavijim pilećim fileom paniranim u cornflakesu je top. Porcija je velika, jelo je jako ukusno, a jedini, ali tek minijaturni minus je što je dressing pregust. Ovo bismo definitivno naručili opet.

Njoki od buče u umaku od buče (85 kn)

Da, odmah iz imena zvuči neuobičajeno jer je nezgodno kad su dvije, i to glavne komponente na tanjuru od iste namirnice. I to jedne prilično slatke namirnice kojoj dobro dođe protuteža. Ali još je čudnije to što je ovo tako dobro funkcioniralo. U umaku su osim njoka bile još cherry rajčice, patlidžan, špinat i bademi, koji su bili cijeli.

Bilo bi super da su bili tostirani jer su ovako, kako to biva s bademima, malo žvakasti. Uz hrskavost, tostirani bi imali puno bolji miris i okus. Što se tiče slatkoće buče, ublažio ju je krupno mljeveni crni papar.

Lungić sa suhim smokvama i pireom od celera (95 kn)

Ovdje smo dobili pošten komad jako sočnog lungića, a ne bismo se žalili da je umaka bilo nešto više. Pire je bio malo grudast. Inače, jelo samo po sebi nam se svidjelo - slatki umak i meso bez nepotrebnih začina lijepo pašu uz ljutkasti (celerasti) pire.

Alegria burger (85 kn)

Od tri burgera koja imaju na meniju (junetina, losos, vege), preporučili su nam da uzmemo njihov burger s potpisom koji bi trebalo doći uz prženi batat koji jako volimo, no rekli su kako ga trenutno nema pa smo dobili obične krumpiriće. Bili su malo isušeni, a uz njih smo dobili kečap - šteta što nemaju neki svoj umak kao što to, primjerice, odlično rade Full Circle u Gardenovoj pivovari te Biru, maloj pivovari/pivnici u Harambašićevoj ulici u Zagrebu.

Što se tiče samog burgera (junetina 180 grama, brie sir, rikula, špek, cherry, prženi luk), šteta što pecivo nije brioche, ili barem malo pjenastije. Meso je ipak u odnosu na pecivo predebelo, ali barem nije prepečeno. Ne bismo ovaj burger naručili opet.

Pita od jabuka (40 kn)

Alegrijina pita od jabuka dolazi u mini izdanju i izgleda jako atraktivno. Tijesto je prhko i ravnomjerno pečeno, a nadjev dosta sladak (moguće previše onima koji nisu veliki obožavatelji slatkog). Dolazi uz umak od karamele i kuglicu sladoleda od vanilije.

Čokoladni lava cake (40 kn)

Kao i uz pitu od jabuka, i uz lava cake dolazi kuglica kremastog sladoleda od vanilije. Znamo već što se očekuje od lava cakea - da u sredini bude tekuć. Bio je tekuć i odličnog je okusa, nije presladak i ima intenzivan čokoladni okus.

Pročitajte više