Jeste li ikad u ruku uzeli bočicu curry praha i zapitali se što s njim? Mi znamo

Foto: Index

MOGUĆE je da na polici sa začinima imate staklenku curry praha, onu žutu mješavinu začina za koju niste uvijek sigurni kako i kada je upotrijebiti. Curry u prahu nije sastojak koji se koristi u indijskoj kuhinji i ne predstavlja mješavinu začina koja se obično nalazi u kuhinji jugoistočne Azije. Nijedan indijski jezik ne koristi izraz curry, a riječi koje zvuče slično obično samo znače umak. 

Britanski izum?

Curry u prahu je ili britanski izum ili je izumljen kako bi se Britancima prodavao, a pomalo nalikuje garam masali, mješavini začina koja prevladava u sjevernoj Indiji. Navodio se kao sastojak u britanskim kuharicama iz 18. stoljeća, a komercijalno je dostupan već od kasnog 18. stoljeća. Stvoren je kako bi dočarao bit indijske hrane, ali ga indijski kuhari nikada ne koriste.

Curry u prah je začinska mješavina koju zapadnjaci koriste kada žele pripremiti hranu za koju misle da predstavlja autentičnu indijsku kuhinju. Zabuna možda dolazi od popularnog indijskog jela poznatog kao curry, ali taj se izraz ne odnosi na mješavinu začina, već na samo jelo koje se sastoji od umaka s mesom i povrćem. Mješavina začina koja se najčešće koristi u indijskom curryju je garam masala.

Sastojci

Jedan od glavnih sastojaka curry praha je kurkuma, a ostali začini mogu uključivati sve od đumbira, cimeta, češnjaka i klinčića do sjemena gorušice, crnog papra i sjemena komorača. Kurkuma ovoj mješavini začina daje prepoznatljivu žutu nijansu, ali ne i poseban okus, za koji su zaslužni začini poput piskavice, kumina i korijandera. Recept za curry prah iz kućne radinosti možete pronaći OVDJE.

Garam masala

Garam masala je mješavina začina u prahu, uobičajena u indijskoj, pakistanskoj, nepalskoj, bangladeškoj, šrilankanskoj i karipskoj kuhinji. Koristi se sama ili s drugim začinima, recept može znatno varirati ovisno o regiji, ali se nijedan ne smatra autentičnijim od drugog. Mješavina obično uključuje cimet, kardamom, muškatni oraščić i klinčiće, kao i korijander i kumin.

Upotreba curry praha

Iako curry u prahu nije namijenjen tradicionalnim indijskim jelima, ipak zaslužuje svoje mjesto na polici sa začinima jer može raznim receptima podariti jedinstven okus. Obično se koristi za začinjavanje juha, variva, umaka, marinada, mesa i povrća. Uspješno spaja slatke i slane elemente, a može varirati od blagog do ljutog, ovisno o vrsti i količini korištenog papra.

Prije dodavanja u jelo dobro ga je pomiješati s tekućinom poput juhe, kokosovog mlijeka ili jogurta jer će to pomoći okusima da se bolje prožmu. Ovaj začin također bolje funkcionira u jelima koja se duže kuhaju jer tada ima dovoljno vremena za otpuštanje svih okusa.

Skladištenje

Curry prah treba čuvati na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu. Ako ste začinsku mješavinu kupili u rinfuzi, prebacite je u posudu s čvrstim poklopcem, gdje će trajati tri do četiri godine. Kako biste provjerili je li još uvijek svjež, pomirišite i okusite prah. Ako je miris slab i okus jedva prisutan, vrijeme je da ga zamijenite. Za kraj imamo i par recepata u kojima ga možete koristiti.

Jednostavni pileći curry

Curry od slanutka

Pikantni curry od leće i korjenastog povrća

Curry s puretinom

Curry od bundeve

Pročitajte više