Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Dobravac Suita

Foto: FB (Dobravac/M.Meštrović)

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.

Dobravac Suita
Vrijednost (za novac): 9.5/10
Cijena: 8.60 eura
Gdje kupiti: Miva galerija vina (Teslina 11 i Ede Murtića 2A, Zagreb)

RAZVOJEM imanja i usavršavanjem svoje ponude obitelj Dobravac iz Rovinja dobila je mnoga priznanja i nagrade za svoja vina, od kojih se ističu paleta medalja (od brončane do platinaste) na Vinistri, izložbi vina i vinarske opreme, te nagrade na lokalnim manifestacijama. Osim navedenih, i njihovo maslinovo ulje je uvršteno u Flos Olei, vodič za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu, u izdanju vodećeg stručnjaka Marca Oreggie iz
Italije.

Uz poljoprivrednu proizvodnju i prirodni uzgoj voća i povrća, vrhunskih vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, na svom imanju u Rovinju obitelj Dobravac nudi i jedinstven smještaj, s pogledom na staru gradsku jezgru i prekrasno Jadransko more.

Sinergija djelatnosti gostima osigurava oazu mira u neposrednoj blizini centra grada, uz kušanje i degustaciju vrhunske gastronomske ponude. Uz dugu tradiciju, izniman trud, želju i volju za kontinuiranim napredovanjem, primjenu novih znanja i tehnologija te iznimnu ljubaznost i gostoljubivost obitelj Dobravac svakog će gosta dočekati i ponuditi mu nezaboravno iskustvo.

Malvazija Suita

Unatoč izrazito toploj godini, grožđe za ovu malvaziju je pobrano u redovnom roku berbe, odnosno već u prvih nekoliko dana rujna. Po dolasku u podrum grožđe prolazi proces uklanjanja peteljkovine te slijedi prešanje grožđa i taloženje mošta, uz veliki naglasak kontrole temperature tijekom čitavog procesa vinifikacije.

Nakon taloženja u čisti mošt se inokuliraju kvasci te započinje proces alkoholne fermentacije. Nakon završene fermentacije vino se pretače s taloga i kroz narednih nekoliko mjeseci prolazi procese bistrenja i stabilizacije. Buteljira se uglavnom u proljetnim mjesecima te kao spremno vino izlazi na tržište.

Alkohol: 13%, šećer: 1.7 g/L, ukupne kiseline: 6.0 g/L

Impresije o vinu

Zlatno-žuta boja sa živahnim, još uvijek zelenkastim refleksijama na rubu čaše zrače svježinom. Lijepe, sadržajne gustoće, pregrštom vinskih suza najavljuju mekoću. U aromatici se isprepliću fini mirisi mediteranskih začina, zrele, žute jabuke i tek dozrele dunje, zrele kruške pomiješane s ružmarinom i kaduljom. Lijepa kompleksnost za ovako elegantno i pitko vino. 

U okusu je ozbiljno, odiše toplom osunčanom klimom, suho s mekoćom koja jako lijepo uravnotežuje okus. Ima čist herbalni okus sa završetkom jabuka, ružmarina i suhog mediteranskog bilja - vrlo rijetka i zanimljiva kombinacija, posebice za malvaziju.

Umjerenog intenziteta okusa ne napada previše aromama, a daje elegantnu puninu okusa. Na jeziku je ukusno, slankasto, čisto i fino. Elegantnog, ali trajnog okusa. Srednje moćnoga je tijela i nije ga potrebno dekantirati, a možete ga servirati u čašu tulipan oblika, na temperaturi od 12 stupnjeva da mu ne sakrijete aromatiku temperaturom.

Oplemenite zalogaje gregade, tj. bijele popare s bijelom plemenitom ribom, začinjene aromatičnim biljem i učinite ovim vinom lijep harmoničan spoj. Nije vino za duge staze, za čuvanja, što znači - počnite u njemu uživati odmah, a narednih mjeseci donijet će još dodatne slasti.  

Winely Yours... SoM.M.

Pročitajte više