Najstarija stanovnica Lumbarde napravila nam je tradicionalne lumbarajske krokande

Foto: Turistička zajednica Lumbarda

U LUMBARDI na otoku Korčuli radi se tradicionalni kolač/desert, lumbarajske krokande koje su po recepturi slične kroštulama, ali su posebne po tome što su sočne i debele. Kao takve često se na feštama uranjaju u čašu bijelog vina Grk s kojim se savršeno sljubljuju, a koje je zaštitni znak Lumbarde.

Lumbarajske krokande dobile su i oznaku HOP (hrvatski otočni proizvod), a u svojoj ponudi od zaborava ih čuva Josipa Barčić u svom obrtu "Škatula", govore nam iz Turističke zajednice Lumbarde.

Najstarija stanovnica Lumbarde prezentirala nam je izradu

Recept i postupak izrade dobili smo od najstarije stanovnice toga mjesta, gospođe Blage, koja ima 98 godina. Uz recept koji možete naći OVDJE, dolje pročitajte i postupak kako ga je izrekla gospođa Blaga.

"Bati se ručno jaja, cukar, rakija od roze i korica od lemuna i naranče, a onda se doda uje i mliko pa na kraju postepeno muka (ako su veća jaja može popi više muke). Tisto ne smi bi pretvrdo ni premeko. Pustite ga na hladno jednu do dvi ure. Razvajajte tisto debjine tupe bande od noža i isicite ga na trakice. Trakice vežite u fjok i frigajte u već zagrijanemu uju da porumenu. Posujte cukaron u prahu i poslužite. Tajni sastojak - puno jubavi", objasnila je.

Eto, ako vam nakon ovako lijepo objašnjenog postupka nisu krenule zazubice, ne znamo od čega će. OVDJE je detaljan recept s točnim količinama sastojaka za lumbarajske krokande gospođe Blage.

Pročitajte više