Ovo su najgora jela na svijetu: Na 47. mjestu kroštule, na 29. krvavice

Foto: Shutterstock

TASTE ATLAS objavio je listu najgore ocijenjenih jela na svijetu. Krenimo s prvih deset.

1. Rybí polévka (Češka)

Rybí polévka je tradicionalna češka riblja juha u kojoj se uživa kao dijelu svečane večere na Badnjak. Obično se priprema sa šaranom, raznim korjenastim povrćem i začinima, ali u nekim verzijama koriste se i bijelo vino, vrhnje ili riblja ikra.

Ova krepka riblja juha obično se kuha s glavom, kostima i iznutricama šarana, dok se meso prži za glavno jelo. Kao glavno jelo u svakom češkom kućanstvu rybí polévka često se garnira velikom količinom svježeg peršina, a preporučuje se poslužiti je vruću.

2. Lutefisk (Norveška)

Lutefisk je skandinavsko jelo napravljeno od sušene bijele ribe koja je tretirana lužinom, zbog čega ima želatinastu konzistenciju i često, ovisno o vrsti bijele ribe, vrlo jak, oštar miris. I Šveđani i Norvežani to jelo smatraju svojim, no lutefisk se priprema i u Finskoj te u Sjedinjenim Državama, točnije u Minnesoti, gdje ga uglavnom konzumiraju skandinavski imigranti.

Nakon što je pečena, riba se poslužuje s nizom priloga. U Norveškoj se obično poslužuje s kuhanim krumpirom, pireom od zelenog graška, otopljenim maslacem i komadićima pržene slanine, dok je prilog od bijelog umaka u kombinaciji s prethodno spomenutim kuhanim krumpirom i zelenim graškom tradicionalni izbor Šveđana i Finaca.

3. Blodpudding (Švedska)

Blodpudding je jedno od tradicionalnih švedskih jela koje se priprema od životinjske krvi. Obično se priprema od svinjske krvi koja se pomiješa s brašnom, pivom, maslacem i začinima te se peče u pećnici. Nakon što se pripremi, nareže se na tanke ploške i prži na malo maslaca ili ulja dok ne postane lagano hrskavo na površini.

4. Peladillas (Španjolska)

Peladille su male španjolske poslastice koje se sastoje od prženih badema omotanih tvrdim šećernim slojem. Postoji i vrsta napravljena od pinjola, koja se naziva pinones. Peladille karakteriziraju hrskava tekstura i slatki, orašasti okus. Uz turrone i polvorone, peladille se tradicionalno poslužuju tijekom božićnih blagdana u Španjolskoj.

5. Kapuska (Turska)

Kapuska je turski paprikaš koji se priprema s kupusom kao glavnim sastojkom. Varivo se može obogatiti i dodatnim sastojcima jer ima mnogo varijanti - s mesom, bulgurom, rižom ili grahom.

Kupus se obično pirja s lukom, rajčicama, maslinovim uljem i mljevenim crnim paprom dok potpuno ne omekša. Kapuska se u osnovnoj verziji smatra jelom za siromašne.

6. Lampredotto (Italija)

Jelo za koje se kaže da je staro koliko i Palazzo Vecchio i omiljeno kao Danteova poezija, lampredotto je omiljena ulična hrana u Firenci. Stoljećima se pripremao kao brz, jeftin i jednostavan obrok, a u osnovi je četvrti kravlji želudac kuhan dok ne omekša u aromatičnoj juhi od luka, celera i rajčice.

Ovo jelo nalik tripicama priprema se kao izdašno varivo koje se tradicionalno koristi za panini di lampredotto - sendviče punjene vrućim, narezanim lampredottom, prelivene žlicom talijanskog salsa verde umaka.

7. Marmite (Ujedinjeno Kraljevstvo)

U kasnom 19. stoljeću znanstvenik po imenu Justus von Liebig otkrio je da se pivski kvasac može koncentrirati, konzervirati i jesti. Službeno, proizvodnja ovog ljepljivog, gustog namaza započela je 1902. godine, kada je osnovana tvrtka Marmite Food Company u Burton-on-Trentu, u Staffordshireu.

Proizvod se izvorno prodavao zapakiran u zemljane posude, a 1920-ih su zamijenjene staklenim posudama koje se i danas koriste. Godine 1908. novozelandska tvrtka Sanitarium Health and Wellbeing otkupila je prava za prodaju marmitea, ali su mu malo izmijenili okus dodavši karamelu i šećer.

8. Saveloy (Engleska)

Saveloy je jarko ružičasta jako začinjena kobasica koja se obično poslužuje na kioscima s hranom diljem Engleske. Izvorno se radila od svinjskih mozgova, a danas se priprema od kombinacije govedine, svinjetine, začina i dvopeka.

Ljudi često uspoređuju okus ovog jela s hrenovkama. Saveloy se mora kuhati prije posluživanja, a može se skuhati u vodi, peći na žaru ili pržiti u tijestu. Za najbolji doživljaj preporučuje se jesti ove kobasice s prženim krumpirićima sa strane. Međutim, u sjeveroistočnoj Engleskoj saveloy se obično poslužuje u pecivu s pireom od graška.

9. Balut (Filipini)

Balut je popularna, no vrlo neobična filipinska poslastica, a poslužuje se posvuda, od uličnih štandova do luksuznih restorana. To je zapravo oplođeno pačje jaje koje je tvrdo kuhano. Tradicionalno se konzumira ravno iz ljuske.

Smatra se afrodizijakom koji se obično spaja uz hladno pivo. Jelo se može začiniti čilijem, češnjakom, octom, soli, limunovim sokom, mljevenom paprikom i listićima mente. Također se može dodati omletima ili koristiti u sendvičima.

10. Jitrnice (Češka)

Jitrnice su jedna od najčešćih svinjskih kobasica u Češkoj. Iako postoje razne vrste po regijama, uglavnom se sastoje od komada svinjetine i iznutrica. Ovisno o pokrajini, u smjesu za kobasice se stavlja druga žitarica, a ječam je prilično čest. Kobasice su često začinjene začinskim biljem poput mažurana, pimenta, češnjaka i papra.

Jitrnice su obično duge, razlikuju se od klasičnih kobasica po boji i konzistenciji, ali i po drvenom štapiću zavezanom na svakom kraju. Iako se mogu pržiti ili peći na žaru i jesti kao i druge vrste kobasica, Česi ih radije jedu narezane, prelivene octom i poslužene uz svježe nasjeckani luk.

Na listi sto najgorih jela našla su se i dva hrvatska - kroštule na 47. i krvavice na 29. mjestu.

Cijelu listu možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte više