Probali smo novu Franko'sovu pizzu s čvarcima za 98 kuna, evo kakva je

PIZZERIA Franko's, jedna od 50 najboljih pizzeria u Europi (isključena je Italija), jedina je u Hrvatskoj koja se može pohvaliti tom titulom. Relativno nov na sceni, Franko's je unio napolitanski dašak i malo drukčiji pristup pizzi - tu ne dolaze obitelji s djecom, već je lokal primjeren jednom finom odraslom izlasku, ali i ozbiljnom ručku.

Pisali smo vam već o Franko'su

Franko's postoji oko četiri godine. Sjećamo se kad se otvorio na adresi Branimirova 71. Taj dan se jedva prolazilo ulicom i svi su htjeli jesti, ali i objaviti fotku iz nove, nesvakidašnje pizzerije. Tu smo gužvu preskočili, no ubrzo nakon otvorenja otišli smo pojesti pizzu. I zaljubili se u njihovu margheritu.

Jučer su objavili kako uvode dvije nove pizze 

Već prošlo ljeto, Franko's je uveo veganske pizze, a kako noviteti na njegovom jelovniku nisu ništa novo on se u ove četiri godine mijenjao i nadograđivao. U jednom trenu uveli su takozvane old school pizze, a na meniju možete pronaći i pokoju tjesteninu i salatu. Jučer su na Facebooku najavili kako uvode dvije nove pizze - jednu s crnim tartufom (107 kn) i drugu s čvarcima (98 kn).

"No fake Truffles & Autumn in Slavonia dvije su nove sezonske pizze u ponudi Franko'sa. No fake Truffles posvećena je okusima Istre. Na laganoj podlozi od ricotte, šparoga, datulja i džema od smokve, dolazi kobasica od  boškarina, crvene semi sec rajčice, mladi istarski sir i ribani crni tartuf. 

Autumn in Slavonia, sukladno običajima u Slavoniji malo je bogatija mesnim okusima. Počevši od podloge kojom dominira okus mrvljenih čvaraka do dimljenih obraza slavonske crne svinje. Za krajnji dojam dodan je ribani sir sa sasvim drugog kraja Hrvatske - paški Kolan", piše u objavi.

Stiže zima, zamirisali su nam čvarci

Odlučili smo skoknuti do Franko'sa na pizzu s čvarcima, s obzirom na to da se čim vani malo zahladi baš zaželimo čvaraka u svakom obliku. Pizza je jako atraktivna - prepoznatljiva Franko'sova napuhnuta korica s pokojim crnim mjehurom, cvjetovi tikvica, bijela podloga i mozzarella kuglice, sušeni obrazi i u sredini jedan fotogenični svježi feferon koji nije šala. Odrezali smo tek vršak da saznamo s čim se igramo, i možemo reći da nas je pošteno zažario.

Veselili smo se tim najavljenim mrvljenim čvarcima koji se ipak nisu previše osjetili, no sve skupa bilo je fino i dosta blago, na dobar način. Ono što nam je mrvicu zasmetalo je što s obraza nije skinuta koža koja je, kao kod špeka i svakog sličnog komada, jako tvrda i nemoguće ju je prerezati posebno simpatičnim zlatnim nožićem.

Fina je, ali ne bismo je ponovno naručili

Ova pizza stvarno je ukusna, no ne bismo je zaželjeli ponovno. Franko's nam je jedna od tri najdraže pizzerije i, budući da smo se zaljubili u njihovu margheritu, ne bismo se bunili ni da im je to jedino jelo na meniju. Svejedno, veselimo se njihovim novim sezonskim kreacijama i sigurno ćemo ih probati.

Uz mile zvuke Shakirine pjesme Whenever, Wherever i jedno malo Maiselovo Indian Pale Ale pivo koje je skroz ok, dobro smo se zabavili na ručku u Franko'su.

Pročitajte više