Škotski znanstvenici razvijaju novu hranu s negativnim ugljičnim otiskom

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI sa škotskog Sveučilišta u Stirlingu vode projekt čiji je cilj razviti novi izvor hrane s negativnim ugljičnim otiskom. Ako bude uspješan, diljem svijeta moglo bi se otvoriti tisuće novih radnih mjesta, uz hranu koja bi mogla pridonijeti rješavanju klimatskih promjena.

Sva veća proizvodnja hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu emitira stakleničke plinove, što pridonosi velikom ugljičnom otisku zemlje. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva zato želi razviti nove izvore hrane koji ispunjavaju ciljeve Net Zero koncepta, prema kojemu bi se emisije ugljičnog dioksida tijekom godina smanjile.

Gljive kao namirnica s negativnim ugljičnim otiskom

Upravo zato škotski su znanstvenici krenuli u ovaj projekt, a već su proveli istraživanje koje je otkrilo da sadnja gljiva zajedno s drvećem može sekvestrirati do 12.8 tona ugljika po hektaru godišnje.

>> Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš

Ove gljive bogate proteinima, koje se mogu konzumirati svježe ili preraditi u proizvode koji zamjenjuju meso, imaju potencijal za proizvodnju održivog izvora hrane za gotovo 19 milijuna ljudi godišnje, diljem svijeta.

Sada su znanstvenici sa Sveučilišta u Stirlingu i proizvođači tartufa Mycorrhizal Systems Ltd započeli dvogodišnje ispitivanje u kojem će istraživači pokrivati korijenski sustav novih stabala koja proizvode jestive gljive. 

Projekt će pomoći u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena

Profesor Paul Thomas, osnivač tvrtke Mycorrhizal Systems Ltd, koji ulaže 135.000 funti u projekt i vođenje laboratorija, istaknuo je da će ovaj projekt, ako uspije, "povećati domaću proizvodnju hrane, potaknuti sadnju drveća i pomoći u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena".

Osim profesora Thomasa, koautor istraživanja je i profesor Alistair Jump, dekan Fakulteta prirodnih znanosti. On je istaknuo da "istraživanje sugerira stopu sekvestracije ugljika do 406 kg za svaki kilogram proizvedenog proteina, dok također pomaže bioraznolikosti i ciljevima očuvanja".

>> Stručnjaci upozoravaju: Čokolada će nestati iz naše prehrane u sljedećih 100 godina

To je, rekao je on, puno bolje za okoliš, jer svaki drugi veliki sustav proizvodnje hrane rezultira velikom emisijom ugljika tijekom proizvodnje.

Pročitajte više