Svježi špinat je odličan za salate i umake, a ono što se ne potroši, lako se zamrzne

Foto: Unsplash

NA TRŽNICE uskoro dolazi mladi špinat, a najbolje ga je iskoristiti kad je tako mlad i slatkast, samo opranog za salatu. Začiniti ga se može čim god želite, od klasične kombinacije ulja i octa do malo konkretnijih vinaigrette dresinga.

>> Kako baš svaki put pripremiti savršen domaći dresing vinaigrette

Odličan je dodatak umacima i složencima, a i za najdraži špinat na mlijeku. No nekad se dogodi da ne uspijemo potrošiti sve na vrijeme.

Gnjecavi špinat nikome nije drag, pa ga je potrebno spremiti za kasnije. Uvijek možete napraviti pesto, za koji recept možete pronaći na ovom linku, ali možete ga i zamrznuti. No špinat se ne smije zamrzavati sirov, nego ga je potrebno prvo blanširati.

Blanširanje špinata

Špinat operite i očistite od tvrdog i prljavog dijela peteljki. Uklonite i eventualne natrule dijelove lišća i sve dobro operite u hladnoj vodi kako biste isprali moguća zrnca zemlje i pijeska, ali i kukce.

Zakuhajte pun lonac vode i ubacite špinat. Blanširajte ga minutu do dvije i izvadite, ocijedite i potopite u zdjeli ledene vode kako bi zadržao boju, ali i kako bi se zaustavilo kuhanje.

Tada ga ocijedite od vode, i to jako dobro, kako kod smrzavanja ne biste dobili ledene blokove. Spremite po porcijama u vrećice za zamrzavanje i izravnajte u ravne plohe da u zamrzivač stane što više.

Zamrznite i vadite po potrebi, odmrznite na sobnoj temperaturi nekoliko sati ili preko noći i koristite u umacima, za špinat na mlijeku ili pasirajte za zelene njoke i tjesteninu.

Pročitajte više