U Parizu održana utrka konobara, 2 kilometra morali nositi pladanj pun hrane i pića

Foto: Instagram/williamklein_official

MNOGI konobari diljem Francuske na lošem su glasu i često ih prati reputacija da su loše raspoloženi i nepristojni prema svojim mušterijama. No pariški "garçons de café" pravi su profesionalci, a to su dokazali i ovog puta.

Oni mogu zapamtiti narudžbe osam ljudi bez da ih zapišu, mogu nositi sva jela i pića odjednom i mogu podnijeti i najveće gužve. Te su profesionalne vještine pokazali na pariškoj "utrci konobara" koja je održana u nedjelju 24. ožujka.

Utrka koja se održava jednom godišnje

U Parizu se svake godine održava Course des Garçons de Café ili utrka konobara, izazov u kojemu se najbolji pariški konobari utrkuju rutom od dva kilometra dok nose pladanj prepun šalica kave, čaša vode i kroasana, tradicionalno odjeveni u crne hlače ili suknje, bijelu košulju i pregaču.

Za pobjedu u utrci sudionici ne samo da moraju biti brzi, već i oprezni. Svaka promjena na njihovom pladnju utjecat će na njihov konačni rezultat pa ne smiju ništa proliti. Natjecatelji kažu da moraju hodati brzo, ali ne prebrzo kako slučajno ne bi nešto prolili, a gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo i sama je rekla koliko je pladanj zapravo težak te da ovo nije nimalo lak zadatak.

@robinbrnd Une course de garcons et filles de cafés ce dimanche dans #Paris ♬ son original - ROBIN

Najbrži sudionici ove godine bili su Pauline Van Wymeersch iz kafića Café le Petit Pont i Samy Lamrous iz restorana La Contrescarpe - utrku su uspjeli završiti za manje od 14 minuta i oboje su nagrađeni ulaznicama za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara koje se ovog ljeta održavaju u francuskom glavnom gradu.

Course des Garçons de Café održava se od 1914.

Prema francuskom povjesničaru Laurentu Bihlu, Course des Garçons de Café ili utrka konobara u kafićima prvi put je pokrenuta 1914. godine, a tijekom godina stekla je popularnost ne samo u Parizu nego i u drugim gradovima diljem Francuske, kao što su Nica, Belfort i Calais.

S druge strane La Manchea, mnogi gradovi u Ujedinjenom Kraljevstvu također su preuzeli ovu tradiciju, ali su kavu i kroasan na pladnju zamijenili kriglom piva. A osim u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, slične se utrke održavaju i u nekim dalekim gradovima, poput Hong Konga i Yokohame.

Pročitajte više