Zbog ovih 5 stvari češće ćete zajedno pripremati obroke. Jedna će vas oduševiti

Foto: Shutterstock

PONESTALO vam je ideja za obiteljske aktivnosti? Na pravom ste mjestu. Ako su vam dosadili igranje društvenih igara, karaoke navečer ili izležavanje pred TV-om, imamo jednu aktivnost koja će zabaviti baš svakog ukućanina – zajedničko pripremanje obroka. Možete se i podijeliti u timove i pretvoriti cijelu aktivnost u natjecanje u kojem najbolji osvajaju neku nagradu. Osim što je zabavno, kuhanje s obitelji ima brojne benefite koji bi vam se mogli svidjeti.

Zajedničke aktivnosti nas povezuju

Ubrzani tempo života ostavlja nam malo prostora za kvalitetno provođenje vremena s obitelji. Dok odrasli riješe sve obaveze, a djeca završe sa zadaćama i izvannastavnim aktivnostima, često je već vrijeme za spavanje, pa se sve zajedničke aktivnosti uglavnom događaju vikendom. Zato pokušajte jedan dan vikenda odabrati kao dan za zajedničko kuhanje.

Dok kuhate zajedno, svi ćete provesti neko vrijeme "offline", a za početak možete odabrati jednostavna jela poput pizze koju svi vole. Djeca mogu naribati sir i dodavati sastojke na tijesto, a možete i napraviti nekoliko manjih pizza da svatko napravi svoju. 

Pripremanje obroka odlična je prilika da se više povežete kao obitelj, kako kroz razgovor tako i kroz suradnju. U opuštenoj atmosferi lakše možete pokrenuti neke teme preko kojih ćete bolje upoznati jedni druge, podijeliti neka znanja i iskustva i tako stvoriti više povjerenja i dublji odnos. A kada jelo bude gotovo i obitelj sjedne zajedno za stol, uživancija je još veća jer su svi sudjelovali u cijelom procesu pripreme obroka i proveli kvalitetno vrijeme zajedno. 

Foto: Shutterstock

Kuhanje može biti i zabava u timu

Obroci koje pripremate svi zajedno vrlo su korisni i kako bi se razvijao osjećaj za timski rad jer se možete podijeliti u timove i napraviti malo natjecanje u kuhanju. Svaki tim može primjerice raditi svoju verziju guacamole umaka ili pripremati neku salatu, a pobjednici osvajaju malu nagradu. To može biti odabir filma koji ćete zajedno gledati ili odluka da gubitnički tim pere suđe.

Da bi vaše malo obiteljsko natjecanje u kuhanju bilo što zanimljivije, predložite 3 recepta od kojih ćete slučajnim odabirom odlučiti koji ćete pripremati. Pritom pokušajte odabrati recepte u kojima se nalaze omiljene namirnice članova obitelji. Tako ćete svi biti motivirani, ali i upoznavati se s različitim namirnicama koje su u odabranom receptu.

Ako su u timovima i djeca, imajte na umu da bi mogla postati jako kompetitivna, pa ih pokušajte naučiti što su zdrave doze natjecateljskog duha i kako je cilj družiti se i napraviti fini obrok, a ne nužno samo pobijediti. 

Foto: Shutterstock

Stvorite uspomene za pamćenje

Obiteljsko pripremanje obroka može stvoriti i nezaboravne uspomene kojih će se svi jednog dana rado sjećati. Nije uvijek važno da obrok ispadne savršeno dobro skuhan ili začinjen, bitno je da se svi pritom dobro zabavljaju i uče nešto novo. Dok pokušavate dobiti savršeni okus jela, budite spremni da će se u moru začina dogoditi zamjene šećera za sol ili će nekog začina u jelu biti previše, ali to će se pamtiti kao zabavne uspomene.

Ako kuhate s djecom, podijelite s njima neke svoje uspomene koje ste stvorili kada ste sa svojim roditeljima kuhali ili im prenesite vještine i znanja koje su vas učili njihovi bake i djedovi. Dopustite im da se igraju tijestom kao plastelinom i da zaprljaju kuhinju i sebe. Mrlje će se oprati, a uspomene će ostati zauvijek.

Mnoge obitelji zajednički pripremaju hranu za neke blagdane ili njima važne datume, pa su ta obiteljska kuhanja već postala i tradicija koja se prenosi na mlađe generacije. Sa svojom obitelji možete na primjer uvesti tradiciju pripreme doručka za Majčin dan. S obzirom na to da u većini obitelji i dalje majke najčešće kuhaju, ovo može biti lijepa prilika da otac i djeca učine nešto lijepo za majku i stvore obiteljsku tradiciju.

Foto: Shutterstock

Učite o zahvalnosti kroz zabavu

Trud i rad oko obroka dobra su prilika da se prisjetimo kako biti zahvalni za ono što imamo i što naši bližnji rade za nas svakoga dana kada nam na stol stavljaju fine obroke. Djeca o zahvalnosti mogu učiti kroz male zadatke. Možete im na primjer dati da gule ili režu povrće, ovisno o tome koliko godina imaju i je li sigurno da barataju gulilicom i nožem, no time ćete ih podučiti vještinama, ali i podići im svijest o tome da obroci nisu nešto što se treba uzimati zdravo za gotovo.

Pritom se svi možete prisjetiti nekih informacija o namirnicama - koliko im je potrebno za uzgoj, kako i gdje rastu i koliko je vremena i truda potrebno da hrana dođe od polja do naših stolova.

Foto: Shutterstock

Kuhanjem učimo i kako biti snalažljiviji

Kuhanje s obitelji definitivno je zabavna aktivnost, ali ona može biti i aktivnost koja uči snalažljivosti i mirnom rješavanju problema. Ako odaberete neki recept i u pola kuhanja shvatite da nemate neku namirnicu, pokušajte je zamijeniti drugom ili se potrudite dovršiti jelo i bez te namirnice a da hrana ne izgubi značajno na okusu. Pritom je samo važno razmišljati koje namirnice odgovaraju jedna s drugom, a ako niste sigurni, uvijek se možete poslužiti i dobrim starim guglanjem.

Problem može nastati i ako shvatite da vaša vaga više ne radi. Tada se poslužite trikovima naših baka. Ako u receptu piše da je potrebno 25 grama šećera, to su otprilike 2 ravne žlice za juhu jer je jedna žlica cca 12 g. Naravno, ovakvim mjerenjem nećete biti potpuno precizni, ali moći ćete dovršiti jelo bez problema.

Foto: Coca-Cola

Vrijeme koje provodimo s obitelji još više nas međusobno povezuje, a ako je ono organizirano oko hrane, tada u priču ulaze i učenje novih vještina, razvijanje zahvalnosti i još veći osjećaj ljubavi koju osjećamo jedni prema drugima.

Uz veselu atmosferu zajedničke pripreme obroka savršeno se slaže Coca-Cola, nezamjenjivo osvježenje nakon svakoga jela. No najvažnije je znati da hrana koju zajedno pripremamo ne mora biti savršenog oblika ni s najbolje pogođenim začinima, važno je samo da je nastala zajedničkim naporima i s puno ljubavi jer kad smo zajedno, svaki okus je čaroban.

Sadržaj donose Index i Coca-Cola u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više