Povodom kraljeve krunidbe izlazi novi roman o najslavnijem špijunu na svijetu

Screenshot: Youtube

Britanski pisac i glumac Charlie Higson dobio je zadatak da napiše novu priču o Jamesu Bondu za proslavu skorašnje kraljeve krunidbe.

Ovaj 64-godišnjak je autor pet knjiga iz serije Young Bond (Mladi Bond), koje su napisane za mlađe čitatelje i vide Bonda kao tinejdžera na koledžu Eton prije nego što je postao agent MI5. On His Majesty’s Secret Service (U službi Njegovog Veličanstva) naručila je izdavačka kuća Ian Fleming Publications, a objavljivanje je predviđeno 4. svibnja, uoči kraljeve krunidbe 6. svibnja.

Knjiga dolazi 60 godina nakon objavljivanja desetog romana tvorca Jamesa Bonda, Iana Fleminga, U službi Njezinog Veličanstva, koji je objavljen 1963. godine. 

Nova priča o 007 trebala bi dovesti Bonda u današnje vrijeme – radnja se odvija dva dana prije krunidbe, a Bond ima zadatak spriječiti pokušaj ekscentričnog Athelstana iz Wessexa, koji planira održati lekciju Ujedinjenom Kraljevstvu, da omete ceremoniju u posljednji trenutak.

"Kanalizirao sam Flemingovu energiju"

Govoreći o romanu, Higson je rekao: "Kada mi je Ian Fleming Publications prije nešto više od mjesec dana došao s idejom da napišem priču o Bondu za odrasle, bio sam oduševljen – sve dok nisam shvatio da mora biti spreman za krunidbu u svibnju."

Kazao je da je razmišljao o tome da napiše avanturu o Bondu za odrasle još otkako je radio na knjigama o mladom Bondu.

"Fleming je poznat po tome što je brzo pisao, a ja sam kanalizirao tu energiju. I sada mi je tako uzbudljivo konačno ući u svijet odraslog Bonda. Sve što želite od priče o Bondu je unutra – seks, nasilje, automobili, živopisni negativac s gadnim sljedbenikom, i naravno, sam Bond, tako dobro poznat, a opet tako nepoznat", rekao je Higson.

Svi tantijemi od prodaje idu dobrotvornoj organizaciji

Svi tantijemi od prodaje romana ići će za potporu National Literacy Trustu, koji radi sa školama i zajednicama kako bi djeci u nepovoljnom položaju omogućio opismenjavanje. Izvršna direktorica Ian Fleming Publicationsa Corinne Turner rekla je da je "krunidba kralja Karla III. povijesna prigoda za zemlju".

"Pitali smo se kako mi u Ian Fleming Publicationsu možemo to proslaviti, a odgovor se činio očitim. Knjiga Iana Fleminga U službi Njezinog Veličanstva prvi put je objavljena 1. travnja 1963. Ima li boljeg načina, 60 godina kasnije, da se obilježi ovo novo poglavlje u povijesti od potpuno nove priče: On His Majesty's Secret Service? Podijelili smo svoja razmišljanja s Charliejem i on je bio oduševljen prihvatiti izazov pisanja Bondove avanture na vrijeme za objavljivanje u svibnju", rekla je.

On His Majesty’s Secret Service bit će dostupan digitalno kao e-knjiga, kao audioknjiga – koju čita Charlie Higson – i u tvrdom uvezu, online i u knjižarama od 4. svibnja.

Pročitajte više