Čini se da "bezgrešno začeće" baš i nije rijetko

Ilustracija: Shutterstock

GOTOVO jedan posto mladih žena ispitanih u američkoj studiji tvrdi da su zatrudnjele, ali da su još uvijek djevice, stoji u izvještaju objavljenom u British Medical Journalu (BMJ).

Autori izvještaja, nazvanog "Like a virgin (mother)", poručuju da takve znanstveno nemoguće tvrdnje pokazuju koliko istraživači trebaju biti oprezni kad svoje zaključke baziraju na informacijama koje ispitanici iznose o vlastitom ponašanju, piše Reuters. Upitno pamćenje, vjerovanja i puke želje mogu natjerati ljude da znanstvenicima prenose potpuno krive informacije, stoji u izvještaju.

U ovom slučaju ispitano je 7870 žena i djevojaka u dobi od 15 do 28 godina, a za čak 45 od 5340 trudnoća u ovoj grupi (0,8 posto) žene su tvrdile da su ih ostvarile bez kontakta s muškarcem (ovdje nisu uračunate umjetne ili potpomognute oplodnje). Od onih koje su tvrdile da su zatrudnjele kao djevice, 31 posto zavjetovalo se na apstinenciju do braka. Među trudnim ne-djevicama, djevojaka s takvim zavjetom bilo je 15 posto. Otprilike 28 posto roditelja (koji su također ispitani) "majki djevica" izjavilo je kako je smatralo da nema dovoljno znanja da sa svojim kćerima pričaju o seksu i kontracepciji.

Svake godine BMJ u božićnom izdanju objavljuje netradicionalne znanstvene članke, a ove je godine upravo ovaj privukao najviše pažnje.
 

Pročitajte više