Nova poslastica za teoretičare zavjera: CIA ipak prati sve što se objavljuje na društvenim mrežama?

Foto: Wikipedia

GLASNOGOVORNIK Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) nedavno je za Raw Story izjavio da je način na koji američka vojska upotrebljava društvene mreže kako bi pratila ljude "povjerljiv".

Američka vojska služi se lažnim profilima

Ali, ono što je potvrđeno jest činjenica da se služe lažnim "osobama" odnosno profilima kako bi manipulirali društvenim mrežama, a nedavno je Američko zrakoplovstvo naručilo izradu posebnog "softvera za upravljanje lažnim profilima", koji bi im omogućio da samo jedna osoba kontrolira "virtualnu vojsku" lažnih, "digitalnih" ljudi na brojnim društvenim mrežama.

Ti lažni profili imat će do zadnjeg detalja razrađene biografije kako bi bili što uvjerljiviji, a imat će i podršku posebnog servisa za zaštitu identiteta kako bi se zaustavilo "njuškanje" sumnjivaca, prenose američki blogovi priču navodno objavljenu u tiskanom izdanju Raw Stroyja.

Kreiranje lažnog javnog mnijenja

Otkad je priča o softveru prvi put objavljena, nije bilo jasno što Zrakoplovstvo njime točno želi postići, ali sasvim je jasno kako njegova uporaba može otići u potpuno krivom smjeru. Takvo što bi se, primjerice, moglo iskoristiti za kreiranje (lažnog) javnog mišljenja ili potiskivanje priča koje su uistinu bitne u drugi plan. U krajnjem slučaju, mogao bi u potpunosti promijeniti shvaćanje ključnih svjetskih događaja.


Osim toga, Wired je izvijestio da američki špijuni ulažu u In-Q-Tel (investicijski ogranak CIA-e i obavještajna organizacija) kako bi pratili blogove i čitali tweetove. A In-Q-Tel novac ulaže u Visible Technologies, programersku tvrtku koja se specijalizira za praćenje društvenih medija. Raw Story tvrdi da je ovdje u pitanju pokret špijunskih organizacija unutar kojeg se pokušava način na koji bi se što bolje iskoristio "otvoren obavještajni izvor", odnosno informacije koje su javno dostupne, ali često skrivene u poplavi TV emisija, novinskih članaka, blogova ili videa koji u velikoj količini cirkuliraju internetom svakodnevno.

Nadziranje preko Visible Technologies

Visible Technologies nadzire više od pola milijuna internetskih stranica, uključujući Flickr, YouTube, Twitter i Amazon (trenutno su im društvene mreže zatvorenog tipa, poput Facebooka, još uvijek nedostupne). A njihovi klijenti dobivaju detaljne informacije o svemu što ih zanima, a da se na tim stranicama objavljuje.

Iz In-Q-Tela tvrde da žele da Visible prati strane društvene mreže te im u pruža informacije o "stanjima na internacionalnoj sceni", izjavio je svojedobno njihov glasnogovornik Donald Tighe za Danger Room. To se sve, naravno, može koristi i za prikupljanje lokalnih informacija, a Visible već surađuje s Dellom, AT&T-om i Verizonom. Za Microsoft su pratili reakcije na Windows 7 i tako dalje.


"Sve što je javno objavljeno smije se i sakupljati. Ali postoji mogućnost da obavještajne agencije osobne informacije iskoriste u političke svrhe. To nikako nije dozvoljeno", izjavio je Steven Aftergood koji za Američko udruženje znanstvenika prati sve aktivnosti obavještajnih službi.

"CIA je jedna od krajnjih mušterija"

Jedan od izvršnih direktora u Visibleu, Dan Vetras, izjavio je da je CIA sad jedna od "njihovih krajnjih mušterija", zahvaljujući In-Q-Telovom ulaganju. A na obzoru su im još neki klijenti iz najvišeg državnog ustroja: "Upravo smo u posljednjih nekoliko dana dobili još jednog takvog klijenta", objasnio je.

In-Q-Telov Tighe to na neki način opovrgava: "Ovaj ugovor, ovo ulaganje, nema nikakve veze s nijednom vladinom agencijom niti ovom tvrtkom", izjavio je, ali i dodao da In-Q-Tel ima "krajnjeg klijenta zainteresiranog" za Visible u obavještajnoj zajednici. A ako sve prođe u najboljem redu njihov će se softver upotrijebiti u novim programima tog klijenta.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

Pročitajte više