Roboti su jeftiniji i sve više zamjenjuju radnike, neizbježno je

Foto: Shutterstock

SVE MANJA cijena industrijskih robota omogućit će proizvođačima da ih sve više koriste umjesto tvorničkih radnika tijekom sljedećeg desetljeća smanjujući tako cijenu rada, pokazalo je novo istraživanje.

Roboti sada obavljaju oko 10 posto poslova u proizvodnji, prema bostonskoj konzultantskoj tvrtki koja procjenjuje da će se taj udio povećati na 25 posto automatiziranih proizvodnji do 2025.

To znači da će porasti potražnja za obučenim radnicima koji mogu upravljati takvom automatiziranom proizvodnjom, kaže Hal Sirkin iz Boston Consulting. Tvornički radnici bit će bolje plaćeni no bit će ih manje, dodaje on.

Istraživanje je pokazalo da tvrtke počinju razmišljati o uvođenju automatizirane proizvodnje kad ona postane 15 posto jeftinija u odnosu na cijenu rada tvorničkog radnika.

Tako primjerice u automobilskoj industriji u SAD-u, za koju se vjeruje da će najbrže proširivati automatizirane pogone, cijena satnice radnika iznosi 25 dolara, a robota 8 dolara.

Cijena automatizirane proizvodnje u posljednjih deset godina deset se puta smanjila, a trošak, primjerice, automatskog zavarivanja mogao bi pasti i preko 22 posto do 2025.

Najveći broj automatiziranih sustava tijekom idućih deset godina mogao bi se uvesti u proizvodnji sredstava za prijevoz, računalnoj industriji, proizvodnji strojeva i elektroindustriji.

Danas najviše automatizirane proizvodnje uvode Kina, SAD, Japan, Njemačka i Južna Koreja koje kupuju oko 80 posto robota i vjeruje se da će zadržati taj udio u sljedećih deset godina.

Pročitajte više