Dan sa zagrebačkim maturantima: "Dalje - kriminal. Tata će me zaposliti negdje"

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Duje Odvitović/Index

VIŠE od 30 tisuća maturanata diljem Hrvatske oprostilo se od srednje škole. Mi smo dan proveli sa zagrebačkim maturantima, koji su se okupljali na Trgu bana Jelačića pa zatim na Bundeku, gdje im je grad organizirao glazbeni program. Snimili smo neke zanimljive trenutke i natpise na majicama te razgovarali s maturantima o tome gdje i kako vide svoju budućnost.

"Naravno da planiram ostati u Hrvatskoj, kakvo je to uopće pitanje? Dalje kriminal, korupcija i tako... Hrvatski", rekla nam je jedna maturantica na Bundeku. "Ostajem u Hrvatskoj zauvijek, Zagreb je najbolji grad na svijetu. Bavit ću se ekonomijom, tata će me zaposliti negdje", rekao nam je drugi maturant.

Ipak, bilo je i onih koji su odmah rekli da ne planiraju ostati u Hrvatskoj. "Tu nema budućnosti. Idemo u Njemačku, Skandinaviju... Možda zaraditi novac par godina, ali Hrvatska je idealna za imati obitelj", rekle su nam dvije djevojke sigurne u odluku da napuštaju zemlju nakon školovanja.

"Ovakav način rada našeg zdravstva nije povoljan za naš profesionalni razvoj. Idem van, Švicarska ili Njemačka. Želim veću plaću, sve bolje", rekla nam je maturantica koja se školovala za rad u zdravstvu. No, u usporedbi s istom anketom prošle godine, čini se da su maturanti ove godine nešto optimističniji, bar oko toga da će ih roditelji negdje zaposliti.

Sa zagrebačkim maturantima na Bundeku je bio i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Fotografirao se s njima i dijelio im autograme. "Zasad je sve više-manje ok. Nadam se da neće biti puno pretjerivanja sa slavljem. Došao sam ovdje da pozdravim maturante i da im ne smetam puno u zabavi", rekao je.

@index.hr

Norijada u Zagrebu

♬ original sound - Index.hr

Inače, na Bundeku su za maturante nastupili Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont. U galeriji pogledajte što smo sve snimili danas na zagrebačkoj norijadi.

>>Pitali smo vas da odaberete najbolji natpis na norijadi, ovaj je uvjerljivo pobijedio

@index.hr

Maturanti otkrivaju planove nakon srednje

♬ original sound - Index.hr
@index.hr

Maturanti nam otkrivaju što planiraju nakon srednje

♬ original sound - Index.hr

Norijada u drugim dijelovima Hrvatske

Naravno, nije se slavilo samo u Zagrebu. Norijada (ili ludijada) održala se i u drugim dijelovima Hrvatske. Kontinentalci su tradicionalno zaplesali quadrillu. Plesalo se u Osijeku, Belom Manastiru, Đakovu, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama te u Varaždinu.

Na jugu Hrvatske nešto drugačiji prizori. U Dubrovniku su zbog paljenja guma morali intervenirati vatrogasci, a dojam su popravili učenici drugih razreda koji su čistili školsko dvorište za svojim starijim kolegama. U Zadru se uz pjesmu i ludovanje po gradu i kupalo.

 

Nažalost, u Istri ovogodišnja norijada neće biti zapamćena po dobrom. Kod Labina je došlo do slijetanja traktora s maturantima. Ozlijeđeno je 16 maturanata, a 14 ih je prevezeno u pulsku bolnicu. Dvoje ih je prevezeno u riječku bolnicu. Na prikolici su se nalazili maturanti Srednje škole Mate Blažina iz Labina koji su slavili posljednji dan škole.

Pročitajte više