Djed s vitiligom hekla lutke za djecu s istim stanjem kože kako bi se osjećala bolje

Foto: Instagram

Brazilac João Stanganelli Junior više od 30 godina boluje od vitiliga - poremećaja koji se javlja kada koža izgubi stanice koje stvaraju pigment. To dovodi do stvaranja bijelih pjega i mrlja na koži.

Nedavno se zbog zdravstvenih problema povukao s posla, no želio je ostati aktivan. Zbog toga je João sa suprugom počeo heklati. Za Bored Pandu ispričao je kako mu je u početku bilo teško, no ubrzo se, kaže, snašao. 

"U početku su me jako boljeli prsti, ali sada više ne bole. Još nisam u mirovini, i dalje se bavim starim poslom, ali ne toliko intenzivno. Trenutno 90 posto svog vremena provodim izrađujući lutke. Imam puno narudžbi", ispričao je João koji je prvu lutku napravio za svoju unuku. Želio je nešto po čemu će ga se ona uvijek sjećati pa joj je poklonio lutku s bijelim mrljama koje predstavljaju vitiligo.

S vremenom je počeo izrađivati više ovakvih lutki, a između ostalih, izradio je lutku u invalidskim kolicima. Ispričao je da želi pomoći djeci da se osjećaju normalno i vrijedno, bez obzira na to u kakvom stanju žive. Na društvenim mrežama João redovito objavljuje fotografije svojih lutaka, a pratitelji mu u komentarima pišu da je doista divno to što radi.

Pročitajte više