Dolac je opet krcat petkom navečer. Provjerili smo što se jede i koliko košta

Foto: Ena Dragičević/Index

PLACe Market projekt je koji je tijekom prošle godine u večernjim satima na tržnice u Zagrebu i Splitu dovodio ugostitelje s ciljem revitalizacije tržnica kao mjesta za okupljanje i druženje, pa one postaju tzv. night marketi (noćne tržnice), kakvi inače postoje diljem svijeta. Nit vodilja im je od farme do stola, odnosno od polja do street fooda, rekli su nam jednom prilikom organizatori, a dobra je vijest kako se na tržnice vraćaju i u 2024. godini.

U Zagrebu se prvo ovogodišnje izdanje održalo sredinom travnja, dok je projekt na splitskom Starom pazaru započeo 20. travnja. Kako saznajemo, ovaj za sada u Hrvatskoj jedinstveni koncept večernjeg marketa održavat će se u ovoj godini u još duljem periodu no što je to bio slučaj u 2023. godini, i to svakog sunčanog petka na tržnici Dolac u Zagrebu sve do studenog (uz ljetnu pauzu) te svake sunčane subote do lipnja na Pazaru u Splitu.

Ovo su naši favoriti

Mi smo na zagrebački Dolac odlučili otići ovaj petak i provjeriti što se nudi, kakvo je te kakve su cijene (pronađite cjenike u galeriji ispod naslovne fotografije članka), a u nastavku izdvajamo favorite.

@index.hr Bili smo na PLACe Marketu na Dolcu, ovo su naši favoriti #placemarket #dolac #zagreb #hrvatska #food #indexfood #hrana #foodie #foodtiktokfood #foryou #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

Cunamijeva rola sa škampima i mangom za 15 eura bila je izvrsna, svježa i hrskava, ali Al Denteov Cacio E Pepe za 13 eura nas je oduševio jer je sama priprema pravi doživljaj. Tko ne voli vidjeti kako miješaju špagete u velikom kotaču sira? Tjestenina je bila al dente, kako se očekuje, kremasta i ukusna.

Meat the King nudio je steak po 7 eura za 100 grama i bio je fino začinjen, s blagim dimljenim okusom, posut krupnom soli. Rougemarin svoj sad već slavni skradinski rižot prodaje za 7.60 eura po porciji, a okus je bio izvanredan. Sve drugo od Rougemarina bi nas razočaralo.

Vinklova puretina s mlincima za 10 eura po porciji i prošle nam je godine bila odlična, a jednako je tako bilo i ovog puta. Arepera Maracay nudila je tostones (5.80 €), a najviše nam se svidjela empanada s morskim psom (5.20 €) - okusom kao bijela riba, ali hrskava empanada bila je izvrsna s umakom od korijandera.

Za kraj nešto slatko - Amelie. Njihov Pistacio Cannoli je najbolja stvar ikada. A oduševio nas je njihov kolač od pistacija i malina, s biskvitom od vrhnja te kremom od vanilije. Čujemo da je kod njih ujedno i najprodavaniji.

Tko sve na PLACu kuha ove godine?

Kuhari i restorani koji pripremaju hranu u Zagrebu, ali i u Splitu će se izmjenjivati, a na PLACu će ove godine gosti omastiti brk specijalitetima chefa Marija Mihelja, restorana Tač, Al Dentea i chefa Branka Kusovca, Rougemarina, SOI fusiona, Beštije, Proofa 33, Meat the Kinga, Vinkla, Poke Pokea, Ferdinand knedli, Amelie, Arepere Maracay, ali i novotvorene Gole, Darling&Shegrtsa te Soul Fooda (mjesta koje se uskoro otvara u Zagrebu).

Naravno, vraćaju se i oni koji su prošle godine imali neka hit jela, poput Gastronomada, chefa Marina Rendića ispred Bistroa Apetit, Christijana Misirače ispred Nautic cluba Pojode, Sopala i chefice Katarine Vrenc.

Prošle se godine ondje moglo probati mnoštvo tradicionalnih hrvatskih jela, poput skradinskog rižota, soparnika, purice s mlincima, raznih brudeta, pašta fažola, ali i punjenih paprika i sarmi te baby praščića, a osim domaćih specijaliteta, bilo je tu i sushija, arepa, tjestenina, ali i dobrog starog fusiona.

>> Ovdje su naši dojmovi od prošle godine

Pročitajte više