Estetski kirurzi otkrili u koji dio ženskih grudi najviše gledaju oba spola

Screenshot: YouTube

UZ POMOĆ tehnologije za praćenje pokreta oka, estetski kirurzi otkrili su da prilikom gledanja u nečije grudi muškarci i žene najviše gledaju u područje oko bradavica.

Ova saznanja mogla bi poboljšati ishode kirurgije pružajući objektivnije procjene estetike grudi koje će zatim moći primijeniti na buduće kirurške postupke.

Kod oba spola je uočeno da su tri četvrtine vremena gledanja u grudi bile usmjerene na područje donjeg dijela dojke i bradavice.

"Zahvaljujući objektivnoj analizi uzorka pogleda promatrača, tehnologija praćenja oka može pružiti bolji uvid u vizualnu percepciju estetike i simetrije grudi", rekao dr. Piotr Pietruski iz varšavske bolnice.

Za vrijeme istraživanja od 50 muškaraca i 50 žena zatraženo da ocijene izgled i simetriju osam vrsta ženskih grudi koje se razlikuju u veličini i stupnju ptoze (spuštenost grudi). Na osnovi toga je utvrđeno u koji dio grudi gleda svaka osoba i koliko dugo.

"Iznenađujuće, gornji dio dojke generalno nije privlačio pozornost promatrača, iako su muškarci više pozornosti davali gornjem dijelu dojke za razliku od žena", rekao je dr. Pietruski.

Plastičnim kirurzima i pacijentima bitno je saznanje o tome što grudi čini privlačnima, kako bi uspješno obavili buduće estetske i rekonstruktivne operacije na dojkama.

Tehnologija za praćenje oka pruža samo objektivnu procjenu čimbenika koji utječu na vizualnu pažnju i privlačnost, što znači da ipak rezultate treba uzeti s rezervom jer svatko na subjektivan način doživljava pojam atraktivnog.

"Treba naglasiti da još uvijek ne znamo kako se parametri vizualnog uzorka prevode na subjektivnu procjenu privlačnosti dojki", ispričao je dr. Pietruski za Daily Mail.

Pročitajte više