Glumac Guillaume Depardieu pozira s protezom

FRANCUSKI glumac Guillaume Depardieu, kojemu je amputirana desna noga nakon bolesti kojom se inficirao u bolnici, pozira s protezom na naslovnici tjednika Paris Match s porukom nade za invalide.

"Moramo biti ponosni na ono što jesmo, čak i ako smo invalidi. Ništa nije izgubljeno, sva snaga je u vama. Svemu se možemo oduprijeti. Život je toga vrijedan. Kunem vam se", poručuje sin slavnoga glumca Gerarda Depardieua.

Tridesetdvogodišnjem glumcu, koji se danas oporavlja u centru za reedukaciju blizu Pariza, amputirana je noga 6. lipnja nakon što mu je prethodno obavljeno 17 operativnih zahvata na desnoj nozi slomljenoj u prometnoj nesreći 1995. kada je na njega, dok se vozio motociklom u Parizu, naletio automobil.

Nakon polaganja proteze na koljeno zadobio je bolničku infekciju vrstom stafilkoka otpornom na svaki antibiotik, piše Paris Match.

Svoju odluku da se podvrgne amputaciji, "protivno mišljenju bližnjih koji su preporučili da pričeka", on tumači kao odluku "slobodna čovjeka" i dodaje da je "danas gotovo sa svime što je bilo samouništenje: prestajem piti a uskoro i pušiti".

Za Guillaumea Depardieua, koji je osnovao zakladu za oboljele od bolničkih infekcija, invalidnost "je mala drušvena smrt, jer invalidi nisu uopće integrirani u društvo". Danas planira ubaciti se u političke vode kako bi se osnovao ministarstvo "koje bi ujedinilo i ekologiju i zdravstvo".

"Proteza je skupa i ne refundira se. Kad se nekome radniku dogodi ovo što se dogodilo meni, ne preostaje mu drugo nego da šepa", požalio je Depardieu.

Pročitajte više