Koliko vode pijete? Previše dnevno moglo bi vam ozbiljno narušiti zdravlje

Ilustracija: Instagram

ČESTO nas upozoravaju o važnosti pijenja puno vode dnevno, no ispostavilo se da je ipak možemo popiti previše.

Problemi koje uzrokuje dehidriranost opće su poznati, no stručnjaci upozoravaju i kako previše vode može ozbiljno narušiti zdravlje, pa čak i dovesti do smrti, piše Daily Mail.

Prosječna količina vode koju odrasla osoba treba je 3-4 litre dnevno, no bubrezi mogu obraditi samo litru vode po satu. Kako nema kamo oteći, tekućina se pohranjuje unutar tjelesnih stanica koje zbog toga nabubre.

Taj proces koji nazivaju i trovanje vodom, snižava razinu natrija u krvi, zbog čega tijelo teže regulira krvni pritisak. Simptomi trovanja vodom uključuju glavobolje, zbunjenost ili osjećaj mamurluka, no povećava li se pritisak, pacijenti mogu zadobiti oštećenja mozga, pasti u komu, a u ekstremnim slučajevima i umrijeti.

Liječnici preporučuju provjeravanje boje mokraće kako biste odredili razinu "prehidriranosti".

Liz Weinandy, registrirana dijetetičarka na State University Wexner Medical Centreu u Ohiju, rekla je za Popsugar da bismo trebali ciljati na "svijetlu boju limuna".

Trkače maratona posebno se upozorava da vode računa o tome koliko piju vode, s obzirom na to da je studija pokazala da jedan od šest trkača razvije blago trovanje vodom.

Pročitajte više