Malena kornjača spašena kod Lošinja, spasitelji poručuju: "Usporite i zaštitite ih"

Foto: Instagram

IZ lošinjskog instituta Plavi Svijet objavili su da im je stigao novi pacijent, a dali su i važno upozorenje vozačima glisera, ali i ostalih plovila na Jadranu.

Radi se o malenoj kornjači, glavatoj želvi, koju je u moru nedaleko od obale u glavu udario brodski propeler.

"Početkom prošlog tjedna zaprimili smo morsku kornjaču koja je, nažalost, stradala udarcem brodskog propelera na području otoka Lošinja. Radi se o mladoj glavatoj želvi s frakturama oklopa i frakturom lubanje koja obuhvaća najosjetljivija područja. Trenutno u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju prima sistemsku terapiju, a ozljede se obrađuju na način da se potakne zacjeljivanje", rekli su iz instituta.

Također, upozorili su vozače da smanje brzinu. "Brodovi koji se kreću velikim brzinama udarcem pri sudaru ili brodskim propelerom mogu životinji nanijeti teške i ozbiljne ozljede te uzrokovati smrt. Stoga, usporite i na taj način zaštitite morske kornjače u Jadranu!" poručuju.

Brojne glavate želve stradaju upravo od udarca propelera, a dio ih se zaplete i u ribarske mreže. Nažalost, samo mali dio njih se uspije spasiti jer su ozljede koje pretrpe obično iznimno teške te one najčešće umru.

Pročitajte više