Marvel's Spider-Man: Miles Morales je odlična dobrodošlica u PS5

Foto: Press

MARVEL's Spider-Man je prema skromnom mišljenju jedna od deset najboljih igara prošle generacije, a ovisno o raspoloženju, sklon sam je svrstati i u prvih pet. Ukratko, u misijama savršeno odmjerena, neopisivo zabavna i predivno dizajnirana, vrlo se lako nametnula kao jedan od razloga Sonyjeve neupitne dominacije što se ekskluzivnih naslova tiče.

U isto vrijeme, visoko postavljeni standardi znatno su otežali put Milesu Moralesu koji je dobio težak zadatak - ispuniti visoka očekivanja fanova prethodnika.

Za sve one koji neće dočekati kraj ove recenzije, Marvel's Spider-Man: Miles Morales (u nastavku "MM" jer nitko nema vremena kucati predugi naziv ove igre) je više-manje sve što je bio i prethodnik, ali izgleda bolje jer... PlayStation 5.

Ništa novo, ali predivno

Milesa Moralesa imali smo prilike kratko upoznati kroz radnju prvog Spider-Mana i bilo nam je prilično jasno da je MM već tada bio u povojima, a stvari su bile kristalno jasne kada se pojavio DLC The City That Never Sleeps.

U slučaju da nikada niste igrali Spider-Mana, ovo je savršen trenutak da to učinite jer pojavila se i verzija MM-a s remasterom prvog dijela što znači da vas očekuju savršeni vizuali s pomalo jezivim novim Peterom Parkerom koji ulazi u uncanny valley teren.

U svakom slučaju, MM nastavlja tamo gdje je SM stao i to u svakom pogledu. Sve ono što je funkcioniralo u SM, funkcionira i ovdje, ali izgleda malo bolje. Istina, MM nije napucan sadržajem u kao i prethodnik, ali to ga ne čini ništa manje zanimljivim.

Štoviše, MM djeluje kao priča neodvojiva od univerzuma koji je Insomniac Games stvorio. Možda ne donosi ništa spektakularno novo i neviđeno, ali ni u jednom se trenutku nećete osjećati kao da vam je netko podvalio dosadni DLC ili nenadahnuti nastavka, a ne samostalnu igru.

Ovih novih desetak sati priče vratit će vas u svijet koji ste toliko nevoljko napustili, a u isto vrijeme savršen je način da se ufurate u svoju novu konzolu (ako igru, naravno, igrate na petici).

Izvrsna dobrodošlica

MM izgleda spektakularno i premda nije igra koja će vam pokazati svu raskoš i moć nove konzole, donosi dovoljno grafičkih poboljšanja da vam čak i nakon kratke igre postane jasno da je ovo predivna najava svih načina na koje će nas petica uvesti u novu eru.

MM i remaster najviše su se okoristili ray-tracingom zahvaljujući kojem obje igre izgledaju ne samo osvježeno već i kao više nego dobar pokazatelj onoga što konzole nove generacije mogu. Možda nećete previše vremena provesti diveći se odrazima u staklima u svakom neboderu niti se topiti od oduševljenja na svaki zalazak sunca koji polagano nestaje u fotorealističnom oceanu, ali čak i ako niste svjesni svakog poboljšanja, osjetit ćete da sve izgleda bolje, brže i ljepše. U to nema sumnje.

Što se akcije tiče, pripremite se na ono što je SM postavio kao pravilo, a to je furiozna akcija u kojoj je teško povući jasnu granicu između cut scena i igre. Samo u prvih pet minuta MM vas provede kroz nevjerojatnu šoru s Rhinoom koja u najmanju ruku djeluje kao posljednji boss fight u većini video igara, a ovdje se još niste ni uhodali s kontrolama.

Za kraj vrijedi spomenuti i da je novi kontroler dobro iskorišten. Nisu od svega napravili demo DualSensea, ali suptilno vas upoznaju s "najvećom zvijezdom" nove konzole. Na kraju krajeva, nisu to ni trebali učiniti jer za to postoji Astro's Playground koji svoj posao odrađuje više nego dobro. Ovo je više prikaz toga kako će kontroler funkcionirati u svakodnevnim situacijama i većini igara.

Sve u svemu, ovo je igra koju ne smijete propustiti ni na četvorci ni petici, ali ako je ovo prva igra koju ćete zaigrati na novoj konzoli, zaista ne postoji bolja dobrodošlica.

 

Pročitajte više