Matematički zadatak za učenike 5. razreda posvađao internet. Znate li ga vi riješiti?

Foto: Press/Reddit

MATEMATIČKI zadatak koji su u Sjedinjenim Američkim Državama namijenili učenicima petoga razreda osnovne škole nedavno se proširio društvenim mrežama. 

"Klein je pročitao 30 stranica knjige u ponedjeljak i osminu knjige u utorak. Preostalu četvrtinu knjige dovršio je u srijedu. Koliko stranica je imala knjiga koju je čitao?" glasi zadatak za koji su mnogi na Redditu pisali da su "odustali od rješavanja" i da ga "ne razumiju".

"Danas sam shvatio da bih pao peti razred osnovne škole", jedan je od komentara. Neki su se složili i pisali kako se radi o "doista izazovnom zadatku". No bilo je i onih koji smatraju da ovaj zadatak nije uopće težak kako su ga neki predstavili.

"Ne želim biti bezobrazan, ali što je ovdje komplicirano?", "Izgleda kao svaki drugi matematički zadatak u petom razredu", pisali su neki.

Što vi mislite?

Objavu s Reddita prenio je i portal LADbible koji je objavio točan rezultat. Prenijeli su obrazloženje jednog od korisnika društvene mreže.

1/8+1/4 = 3/8, dakle 5/8 je 30, što znači da je 1/8 = 6.

6 x 8 je 48. - Naime, ako je Klein u srijedu pročitao zadnju četvrtinu knjige, ranije je morao pročitati 3/4, što je 6/8 prethodnih dana. No u utorak je pročitao samo osminu. Dakle, u ponedjeljak je morao pročitati 5/8. U ponedjeljak je pročitao 30 stranica, a to je, dakle, 5/8. Kada se dođe do toga, potrebno je podijeliti 30 stranica s 5 da bi se shvatilo što je jedna osima, a to je u ovom slučaju šest. Tada se množi osam puta šest što daje rješenje 48.

Pročitajte više