Oproštaj od najvećeg filmskog luđaka: Nitko se za ulogu ne priprema kao Daniel Day-Lewis

Foto: Press

DANIEL DAY-LEWIS, kao što je poznato, najavio je odlazak u mirovinu, a njegov posljednji film bit će "Phantom Thread" kojeg je režirao Paul Thomas Anderson.

Relativno mala drama dobila je novu dimenziju zahvaljujući vijesti o povlačenju 60-godišnjeg Day-Lewisa kojeg mnogi smatraju najboljim glumcem današnjice ili barem glumcem koji zaslužuje vlastitu kategoriju.

Osim činjenice da se radi o odličnom glumcu koji se može pohvaliti s čak tri Oscara i gomilom drugih prestižnih nagrada, ono što ga izdvaja u masi jest njegova, prečesto gotovo suluda predanost ulogama za koje se priprema na načine nezamislive prosječnim glumcima. Ponekad za trajanja cijelog filma ne izlazi iz uloge, a zbog što bolje izvedbe spreman je riskirati i vlastito zdravlje.

Iako ovaj "method" pristup nije neobičan, a Day-Lewis je samo jedan od glumaca koji se žrtvuju za što bolju izvedbu, on je bez sumnje jedan od najluđih, a priče sa setova oduvijek su fascinirale medije.

U čast njegovog odlaska u mirovinu, pripremili smo best of.

My Beautiful Laundrette

Iako je prije ovog filma imao tri uloge, ovo je jedan od prvih filmova u kojima je prepoznat, a od samog početka bilo je jasno da je ovom poslu predaniji od ostalih. Ipak, redatelj Stephen Frears nije bio siguran je li Day-Lewis pravi čovjek za ulogu jer tražio je nekog iz radničke klase.

Glumac mu je odlučio napisati pismo u kojem mu je zaprijetio da će mu polomiti noge ako mu ne da ulogu. Kad su se upoznali Day-Lewis se pojavio u rockabilly outfitu i s njim komunicirao isključivo s naglaskom kakav i očekujete od šljakera. Bio je to početak. Izuzetno blag početak. 

My Left Foot

U samo sedam godina otkako je započeo karijeru, Day-Lewis je prevalio put od apsolutnog anonimusa do jednog od najboljih glumaca današnjice, a "Moje lijevo stopalo" Jima Sheridana osiguralo mu je ovaj status.

Glumeći Christyja Browna, pisca i slikara koji je bolovao od cerebralne paralize, Day-Lewis je proveo osam tjedana u klinici u Dublinu gdje je proučavao ponašanje pacijenata i pritom skidao naglasak i način na koji je Brown govorio. No, to nije bilo sve, naučio je pisati i slikati lijevim stopalom, baš kao i Brown.

Tijekom trajanja snimanja, glumac nije izlazio iz invalidskih kolica. Dizali su ga iz kolica i nosili na set, a svoju je predanost odvukao toliko daleko da se odbijao sam hraniti već je to uvijek činio netko drugi. Napori tijekom snimanja rezultirali su s dva slomljena rebra. 

The Last of Mohicans

Za ulogu Nathaniela "Hawkeye" Poea, majora britanske vojske tijekom francusko-indijanskog rata, Day-Lewis naučio je kako pratiti i skidati kožu s divljači, graditi kanue, boriti se s tomahavkom i baratati puškom na kremen. Naravno, sve ovo danas je uobičajeno za glumce, ali Day-Lewis je otišao korak dalje pa je živio u divljini i svoju kremenjaču svugdje vukao sa sobom. Čak i na obiteljski božićni ručak. Doduše, i to je bio veliki odmak za glumca koji je ostatak vremena hvatao vlastitu hranu. Naravno.

Nakon što je snimanje završilo, glumac je patio od halucinacija i klaustrofobije jer, kao što je sam rekao, nije znao kako ne biti Hawkeye.

The Age of Innocence

Pripremajući se za ulogu Newlanda Archera, Day-Lewis nije pretjerivao, ali aktivno je proučavao kako su se ponašala gospoda u 19. stoljeću. Redatelj Martin Scorsese primijetio je da glumac, čak i kad se kamere isključe, uokolo hoda sa štapom i s članovima ekipa razgovara kao Newland.

Pomogla mu je i njegova tadašnja djevojka Isabella Adjani koja mu je poslala 14 različitih parfema od kojih je morao izabrati onaj koji bi Archer koristio, a kad se prijavio u hotel, učinio je to pod imenom Mr. N. Archer.

Ukratko, živio je kao gospodin iz 1870.

In The Name of the Father

Za ulogu Gerryja Conlona smršavio je 25 kilograma i proveo dva dana i dvije noći u zatvorskoj ćeliji bez hrane i vode.

"Kad nevin čovjek potpiše priznanje koje mu sjebe život, vaša je dužnost otkriti zašto bi ljudsko biće to učinilo. Moja me radoznalost odvela na sva ta mjesta", objasnio je.

Osim toga, tražio je da ga ispituju na isti način na koji su ispitivali Conlona (a to je bilo psihički iscrpljujuće iskustvo), a tijekom snimanja jeo je samo hranu kakvu poslužuju u zatvorima. Ukratko, bio je gladan.

The Crucible

Kako bi što bolje utjelovio farmera Johna Proctora koji je živio u 17. stoljeću, glumac je cijelo ljeto proveo na lokacijama u sjevernom Massachusettsu gdje je radnicima pomagao da izgrade setove. To je uključivalo i rad na drvenoj kućici u kojoj je Proctor živio, a izgradio ju je koristeći alat kakav se koristio u 17. stoljeću.

Osim toga, za trajanja snimanje nije se prao i riješio se motocikla re uokolo putovao jašući na konju.

The Boxer

Za ulogu boksača Dannyja Flynna, Day-Lewis je proveo godinu i pol trenirajući s Barryjem McGuiganom. Iako se sve to vrijeme nije pripremao za ulogu, treninzi su mu itekako pomogli.

Štoviše, McGuigan je tvrdio da je glumac toliko dobar da bi se bez problema mogao profesionalno baviti boksom u srednjoj kategoriji: "Ako eliminiramo prvih deset boraca srednje kategorije u Britaniji, Daniel bi bez problema mogao ući u ring s ostalima".

Gangs of New York

Od 1997. do 2002. glumac je napravio kratku pauzu tijekom koje je radio kao obućar u Firenci što je sasvim normalno... Ako ste Daniel Day-Lewis. Uglavnom, sljedeća velika uloga bila je ona u Scorseseovim "Bandama New Yorka" u kojem je glumio Billa The Butchera. Naravno, naučio je mesarski posao, postao vrhunski bacač noževa, neprestano se svađao i izazivao Leonarda DiCaprija jer se nisu slagali ni na filmu, a kad se razbolio i dobio upalu pluća, na setu je odbijao koristiti topliji kaput jer takav kaput nije postojao u 19. stoljeću.

Osim toga, bauljao je Rimom (gdje se film snimao) ponašajući se kao Butcher i tukao se s potpunim strancima.

"Morao sam se pripremiti, ali priznajem, poludio sam. Potpuno sam poludio. Bill je divan lik i bilo ga je predivno glumiti, ali nije bio dobar za moje fizičko i psihičko zdravlje", objasnio je.

The Ballad of Jack and Rose

Ovo je film koji je režirala njegova supruga, Rebecca Millera. Kako bi se što bolje uživio u ulogu, morao se udaljiti od žene i djece pa je noći provodio u kolibi nekoliko kilometara udaljenoj od seta.

Naravno, kolibu je izgradio sam jer... Daniel Day-Lewis.

There Will Be Blood

Budući da je lik kojeg je glumio, Daniel Plainview, kopao naftu, ne trebate posebno pogađati što je učinio Daniel Day-Lewis - postao je stručnjak za opremu koja se u to vrijeme koristila.

Preslušavao je snimke Johna Hustona kako bi razvio potpuno novi glas za lika kojeg je igrao, a čitao je i knjige i pisma kako bi što bolje shvatio život ljudi s kraja 19. stoljeća.

No, sve je to mačji kašalj za glumca koji je to radio i prije. Ono u čemu je otišao korak dalje je pritajena ludost njegova lika. U završnoj sceni filma, Daniel Plainview potpuno gubi kontrolu, a izgubio ju je i Day-Lewis. Njegov kolega Paul Dano koji je imao nesreću biti u istoj sceni, u jednom je trenutku shvatio da se Day-Lewis pogubio i počeo ga ozbiljno gađati kuglama za kuglanje.

"Počele su letjeti i tad sam shvatio da se uživio. Odjednom me jedna kugla pogodila u nogu, a budući da su teške, jako me zaboljelo. Postalo mi je jasno da je situacija ozbiljna i da je vrijeme za bijeg", rekao je Dano. Inače, Kel O'Neill koji je trebao glumiti lika kojeg je Dano glumio, napustio je snimanje jer mu je Day-Lewis bio "preintenzivan".

Nine

Day-Lewis u ovom filmu glumi talijanskog redatelja Guida Continija pa vjerojatno pogađate što se događalo.

Osim što je 0-24 pričao s talijanskim naglaskom, svojoj kolegici Fergie iz Black Eyed Peasa (koja glumi u filmu) pisao je pisma koja je potpisivao s "Guido".

Osim toga, od redatelja Roba Marshalla zatražio je da izgadi ured u stilu šezdesetih koji je koristio kao garderobu.

Lincoln

Abraham Lincoln. O američkog predsjedniku zna se mnogo, ali ne i kakav je glas imao. Day-Lewis je proučio sve moguće knjige i otkrio da je Lincoln imao visok, ali prodoran glas (što mnogi ne znaju) pa je tjednima smišljao glas jer bilo bi nezamislivo da je Lincolna zaigrao koristeći svoj prirodni.

Osim toga, nije prestao komunicirati s naglaskom koji je karakterističan za Kentucky, ekipa na snimanju morala mu se obraćati s "gospodine predsjedniče", a poruke je potpisivao s "Abe".

Doduše, ovog puta imao je apsolutnu podršku redatelja Stevena Spielberga koji ga je poticao da bude što luđi. I bio je.

Phantom Thread

U svom posljednjem filmu, Day-Lewis glumi krojača Reynoldsa Woodcocka, a glumiti krojača bilo bi nezamislivo ako i sami niste vješt krojač.

Naravno, Day-Lewis učinio je upravo to i sašio vlastitu Balenciaga haljinu. Surađivao je s nekoliko različitih krojača koji su ga naučili tajnama zanata, ali nije bilo dovoljno raspolagati teorijom pa je izabrao naoko jednostavan dizajn koji se pokazao kao velik zalogaj.

"Balenciaga haljina bila je vrlo jednostavan. To jest, djelovala je jednostavno sve dok je nismo morali sašiti. Tad sam shvatio da je to nevjerojatno komplicirano, ali tako je s bilo kojom umjetnošću. Ako pokušate napraviti bilo što, znate koliko je teško postići tu naoko lako ostvarivu jednostavnost. Najveći problem bio je umetak ispod pazuha koji nismo mogli razaznati s fotografija, ali nakon nekoliko pokušaja smo uspjeli. Moja supruga Rebecca nosila je tu haljinu. Jako je lijepa", objasnio je novopečeni krojač Daniel Day-Lewis.

Pročitajte više