Par poginuo u prometnoj nesreći, četiri godine kasnije dobili dijete

Ilustracija: Youtube

KINESKI bračni par poginuo je u prometnoj nesreći u ožujku 2013. godine, samo pet dana prije dogovorenog prijenosa zametka nastalog umjetnom oplodnjom. Ipak, njihovi roditelji našli su način da sačuvaju embrij.

Shen Jie i Liu Xi bili su oboje jedinci, a njihovo je dijete bilo jedini način za nastavak obiteljske linije, te su njihovi roditelji sačuvali embrij i pronašli surogat majku koja je u prosincu 2017. godine rodila dječaka Tiantiana.

No put do toga nije bio lagan. Prvo su se našli pred zidom zbog nepostojanja zakona u Kini koji bi u ovakvim slučajevima trebao regulirati tko ima pravo na raspolaganje embrijem, prenosi China Daily.

Kako je tužiti bolnicu bilo preriskantno, bake i djedovi došli do nevjerojatne ideje. Jedna je obitelj formalno tužila drugu, te su nakon prvog suđenja u kojem im je zahtjev odbijen ipak dobili pravo na embrij, uz objašnjenje suda kako je on ''jedina uspomena na poginule potomke te može pružiti emocionalnu utjehu obitelji''.

Novi problemi nastali su nakon što ni jedna bolnica u Kini nije htjela preuzeti zametak, a surogat majčinstvo tamo je zabranjeno još od 2001. godine.

Stoga se obitelj dala u potragu za ilegalnim agencijama od kojih im je jedna pronašla bolnicu u Laosu koja je prihvatila embrij, ali i surogat majku koja je 9. prosinca 2017. godine rodila zdravog dječaka.

''Bilo mu je suđeno da dođe na ovaj svijet. Nema roditelje i dok bude malen govorit ćemo mu da su njegovi mama i tata u inozemstvu. Pravu istinu reći ćemo mu kad bude dovoljno velik da shvati sve'', rekao je ponosni djed malog Tiantiana.

Pročitajte više