Pariz u proljeće

Foto: Press

AGENCIJA Magellan organizira putovanje u Pariz od 23. do 26. travnja 2020.

Za neke putnike koji dođu u Pariz, to bude prvi put. A za neke druge, to bude ponovni dolazak. Ovi potonji znaju zašto su opet došli u Pariz, a ovi prvi već znaju da će se opet vratiti u Pariz. Jer Pariz je jedna od onih destinacija koje uvijek iznova privlače nazad. Pa makar i samo za "otići na kavu u Pariz".

Uostalom, jedna od francuskih uzrečica je "Paris est toujour une bonne idee" ("Pariz je uvijek dobra ideja"). A city-break je kod nas postao jako popularan i s mnogobrojnim direktnim letovima iz Hrvatske, kao i povoljnim cijenama, nije nam uopće nedostupan.

U svakodnevnom životu današnjih Francuza možda više nema kabarea, kankana, Edith Piaf i francuske šansone u onakvom obliku kakav su imali pedesetih godina, ali oni su itekako prisutni u svijesti svakog Francuza, Ljubomorno ih njeguju da u današnjem globaliziranom svijetu ta francuska baština ne iščezne. Veliko je zadovoljstvo osjetiti dašak tih vremena u nekom šarmantnom lokalu u umjetničkoj četvrti Montmartre ili pak u bohemskoj četvrti Rive Gauche na lijevoj obali Seine. Nije ništa neobično da su i konobari odjeveni kao na početku 20. stoljeća.

Jedan od najimpresivnijih doživljaja za svakog putnika namjernika u Pariz je šetnja uz obalu Seine. Jer čak i u kaotičnom Parizu ovdje je uvijek tiho i, reklo bi se, romantično. A gledajući s obala Seine lijevo i desno u Pariz i tipičnu parišku arhitekturu iz prošlih stoljeća, mogli biste se uistinu zamisliti u dobu Victora Hugoa. Malo tko zna da su obale Seine proglašene i svjetskom kulturnom baštinom UNESCO-a, i to upravo zbog ljepote te spoja Seine i pariške gradske arhitekture.

Baguette je kruh koji mi zovemo francuz. Učestala je fotka djevojke s beretkom, na biciklu s košarom, i baguettea u toj košari. U redu, nije baš da ćemo vidjeti tu sliku. Ali postoji i vrlo uobičajena slika gospodina koji sjedi u tipičnom pariškom bistrou i ispija ne kavu, nego čašu crnog vina. I dok ćemo se složiti kako je procjena da su francuska vina najbolja na svijetu samo stereotip, jer i drugdje postoje izvrsna vina, zašto ne bismo iskusili upravo ovu sliku? Proljeće i mali pariški bistro, a mi na terasi ispijamo čašu crnog vina!

Pariz ima impresivne spomenike i razgledavanje grada uistinu može trajati tjednima. Ali svakako treba posjetiti Louvre i Eiffelov toranj jer su srž Pariza. Namučit ćemo se dok stojimo na nogama čekajući red, ali se isplati! I dok više-manje svi posjete Louvre i popnu se na Eiffelov toranj, manje putnika uđe u parišku katedralu Notre-Dame ili se popnu na Slavoluk pobjede. A oboje je vrijedno posjeta. Champs Elysees zavrjeđuje dosta našeg vremena. Iako će mnogi reći da su Elizejske poljane danas većinom prepuštene turistima i bezukusnim restoranima i dućanima, ovdje ipak možete doživjeti pravi duh Pariza. Jer su Champs Elysees, da se izrazimo na francuski: i šarmantne i šik!

Duge šetnje kroz Pariz omogućuju da se upije atmosfera grada i da ga se istinski doživi. Pariz obiluje parkovima - na primjer, šetnja kroz park Tuileries je izvrsna ideja. 

Započnemo pokraj ulaza u Louvre, pokraj poznate staklene piramide, i šećemo se do trga Concorde. U parku se možemo odmoriti na stolicama na razvlačenje ili na klupama oko fontane. A na fontani su mali brodići na daljinski pogon; omiljena zabava i za djecu i za odrasle. Zašto se ne okušati u tome? S druge strane, pak, vrtuljak je iz prošlog stoljeća, carousel, s konjima. Zaista nam se nude mnoge sitnice, koje nas vraćaju u neko drugo doba, pa i u onaj Pariz s početka 20. stoljeća. A s dna parka Tuileries puca nestvaran pogled preko trga Concorde, Champs Elyseesa, zgrade parlamenta i Seine, sve do Eiffelovog tornja. Ovo je zasigurno jedna od najboljih pozicija u Parizu za fotkanje.

Pariz nam je blizu i, kao što smo rekli na početku, "Pariz je uvijek dobra ideja". Uostalom, avion Air Francea, kojim smo letjeli, na sebi je imao simboličan natpis HOP! Možda da nas podsjeti da jedan i pol sat leta od Zagreba do Pariza zaista nije previše. U Pariz ćemo se vraćati uvijek iznova, pa makar i svakih 10 godina. Jer je Pariz, kako kažu Francuzi, "šarmantan i šik".

Pročitajte više