PeteTtownshend, karizmatični osnivač i gitarist skupine "The Who" Portret

PETE TOWNSHEND (57), uhićen u ponedjeljak navečer u skopu antipedofilske istrage, osumnjičen da je snimao i objavljivao pedofilske fotografije, karizmatični je osnivač i gitarist britanske rock skupine The Who.

Proslavljena jer je preobrazila zvuk roka 60-ih i 70-ih godina, skupinu The Who smatraju i pokroviteljem punk mode. Skupina je osnovana 1964. i duguje uspjeh pjesmama ´My Generation´, ´Happy Jack´, ´Won´t Get Fooled Again´, ´Pinball Wizard´ i ´The Who by Numbers´. Razilaze se 1982. nakon koncerata u Kanadi.

Vođa ´Who-a´, tvorac prve rock opere ´Tommy´ i ikona britanskog rocka Pete Townshend bio je poznat po navici da na koncertima vrti gitaru iznad sebe poput elise helikoptera.

Nakon raspada mitske skupine koja je 60-ih godina stavljana uz bok Beatlesima i Roling Stonesima, Pete Townshend je snimio nekoliko solo albuma, među kojima Who Came Firsk, Empty glas i Psychoderelict.

Godine 1986. objavio je zbirku proze i stihova ´Horse´s neck´.

Usprkos službenog povlačenja 1982. članovi The Who-a redovito su se okupljali svakih nekoliko godina i odlazili na svjetske turneje. Danas su samo dva člana skupine živa: Pete Townshend i pjevač Roger Daltrey. Bubnjar Keith Moon se predozirao 1978., a basist John Entwistle umro je prošloga lipnja.

Pročitajte više