Robert De Niro odbio nagradu grada milana

AMERIČKI filmski glumac Robert De Niro odbio je primiti Zlatnog Ambrozija, najveće priznanje talijanskog grada Milana, piše u petak na prvoj stranici list "Corriere della Sera".

U Milanu je u četvrtak uvečer sve bilo spremno za uručivanje nagrade koju je trebao predati gradonačelnik Gabriele Albertini, ali je De Niro najprije zakasnio više od pola sata, a onda objasnio da nagradu niti ne želi primiti. "Diplomatski" incident De Niro je objasnio željom da Italiju i Talijane ne upliće u američke predsjedničke izbore.

Poznati glumac otvoreno je u predizbornoj kampanji stao uz demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja. "Ne želim Italiju svrstati među pristaše jednog od kandidata", objasnio je svoje odbijanje najvećeg priznanja grada Milana.

De Niro je trebao postati i talijanskim građaninom, zbog podrijetla njegove obitelji koja potječe iz talijanske regije Abruzo, ali to još nije postao navodno iz birokratskih razloga. Protiv davanja De Niru talijanskog državljanstva ustali su Talijani u SAD kazavši kako je američki glumac predstavljao u filmovima samo mafijaše i time nanio štetu njihovu talijanskom ugledu.

Navodno bi za nekoliko mjeseci trebala biti okončana procedura za dodjelu državljanstva poznatom lumcu, koji je došao u Milano kao predsjedajući Tribeca Festivala.

Pročitajte više