Slavni glumac progovorio o traumama: Još uvijek se ne mirim s time, imam PTSP

Foto: EPA

GLUMAC Liam Neeson otkrio je koji mu je događaj iz djetinjstva ostavio posljedice koje ga prate cijeloga života te mu stvorio neku vrstu posttraumatskog stresnog poremećaja.

Neeson je za AARP The Magazine otkrio traumatična iskustva koja je doživio kao dijete, a govorio je o svojim sjećanjima, uključujući i jedno iz djetinjstva koje je za njega bilo jako stresno. 

"Kad sam odrastao, sjećam se da sam svaki vikend čuo našu susjedu koju je pijani muž tukao. Sada je mrtav, ali to je sjećanje s kojim se još uvijek ne mirim. To je neka vrsta PTSP-a", rekao je glumac.

"Ne znam je li mi to ostavilo ožiljke, ali definitivno je oblikovalo nešto od mog karaktera. Možda čak i kada igram ove nasilne uloge, zbog toga pokušavam donijeti neko iskupljenje ili pravdu", kazao je Neeson koji je govorio i o odrastanju tijekom Nevolja u Sjevernoj Irskoj, svjedočeći nasilju u Belfastu u to vrijeme.

Doživio veliku tragediju 2009. godine

"Prošli siječanj bila je 50. godišnjica onoga što je poznato kao Krvava nedjelja, kada su britanski padobranci ubili 13 naših ljudi na ulicama Derryja, na sjeveru Irske. I sjećam se sljedećeg dana, kada je sve bilo nevjerojatno tiho i vrlo, vrlo zlokobno. Živio sam u Belfastu tijekom tog razdoblja, i sada se toga sjetim. Zašto sam to preživio?" ispričao je Neeson i dodao da je istraživao Alzheimerovu bolest kako bi se pripremio za svoju ulogu u novom filmu Memory.

"Moja starija sestra ima vrlo bliskog prijatelja koji pati od demencije i on se ne može sjetiti stvari otprije pet, 10, 15 minuta. Ovaj film bi trebao biti poučan i zabavan, ali postoji jedna dublja priča koju treba ispričati", objasnio je.

Glumac je veliku tragediju doživio i kad je 2009. godine u Quebecu u Kanadi u dobi od 45 godina preminula njegova supruga Natasha Richardson, nakon što je udarila glavom dok je pohađala početničke satove skijanja. Liam Neeson i Natasha Richardson vjenčali su se 1994. godine, a imaju dva sina, Micheála i Daniela.

Pročitajte više