Svima koji nisu potpuno otišli u k* Predsjednik je samo neopisivi gnjavež

Foto: Index/HRT

NAKON prvog gledanja najskuplje hrvatske parodije ratnog filma koji prati život i ratn... Za početak, budimo realni, General je parodija filma. Ne nekog filma već filma općenito, filma kao sedme umjetnosti.

Dakle, nakon prvog gledanja hrvatske parodije filma nazvane General koja na nenamjerno komičan način prati život i ratni put Ante Gotovine, mnogima je bilo jasno da je Vrdoljak odlučio vratiti domoljubni film devedesetih koji je, donedavno smo vjerovali, ostao pokopan u devedesetima. Ono što tada nije bilo kristalno jasno je da je taj povratak u devedesete zarazan.

I dok smo se mi podrugljivo cerekali scenama iz serije u kojima Janko Bobetko ranih devedesetih drži motivacijske govore ispred boce Jane s porukom, devedesete su se na mala vrata ušuljale na HRT i ponedjeljak je ubrzo postao Domoljubni ponedjeljak, dan kada uživamo u čak dvije serije o zvijezdama rata i poraća - Anti Gotovini i Franji Tuđmanu.

Bravo Hits '91.

Ono što povezuje ove dvije serije je novo svjetlo koje su autori bacili na junake svojih priča. Vrdoljak je, primjerice, stvorio vlastitog Gotovinu. U jednoj je osobi kombinirao pravednost i integritet Tihog i jebežljivost te lajavost Prleta i zapakirao to u odoru hrvatske vojske. Zabavan je, puno puca, puno priča, puno prca, ali je u konačnici tek Vrdoljakova umotvorina.  

Manjkas i Malić učinili su nešto slično, ali u formi dokumentarca, i stvorili nekog novog starog Tuđmana o kojem se već dugo nije pričalo na ovakav način, očito potpuno stranog svima koji na njegovu vladavinu ne gledaju blagonaklono kao što to čine autori. Čujete isti glas i iste riječi, ali konačni je rezultat drukčiji.

Ovo je remixirana verzija prvog hrvatskog predsjednika. Nazovimo to "Franjo Tuđman (DJ Manjkas & Mix Master Malić Extended HTV Edit)".

Njihov Tuki, tvrde kritičari, doživio je potpuni makeover i ispada, primjerice, da mediji nikada nisu bili slobodniji nego u njegovo vrijeme. Imali ste Feral, imali ste 101-icu, koji vam još dokazi trebaju? Istina, dalo bi se o tome raspravljati i raspravlja se pa su mediji puni osvrta, odgovora na osvrte, a vjerojatno će se naći mjesta i za odgovore na odgovore na osvrte.

Korejska centralna televizija & chill

Bilo kako bilo, HRT će nam u narednim mjesecima omogućiti da se napokon vratimo temi koja nam je toliko nedostajala u javnom prostoru - nemilosrdnom rastezanju devedesetih.

E sad, sve bi to bilo lako svaliti na HTV i jadikovati nad činjenicom da nikako da se maknemo od tih "mračnih devedesetih" te da je ovo rezultat forsiranja prežvakanih tema koje nikoga ne zanimaju. Međutim, to očito nije slučaj. Ljudi ovo gledaju. Štoviše, možete biti sigurni da je General sa svojih -100 na IMDB-u i unatoč svim nedostacima vjerojatno gledaniji od svih daleko kvalitetnijih serija zajedno i da će istu popularnost u narednim tjednima uživati i Predsjednik, bez obzira na to ili upravo zato što stvara razdor između onih koji se ne slažu oko toga koja je verzija Tuđmana prihvatljiva.

A svakoj osobi koja još nije potpuno otišla u kurac ovo je samo neopisiv gnjavež. Jedino čemu se taj, očito manjinski dio gledatelja može nadati je da će igrani dijelovi Predsjednika već u sljedećoj epizodi imati poneku Janu s porukom, iPhone 11 Max ili scenu Tuđmana kako kontemplira o "crvenim i zelenim vragovima" vrteći fidget spinner.

To je, na kraju krajeva, ono zbog čega je General toliki hit i argument koji će začepiti usta svakom tko se drzne posumnjati u ispravnost odluke da se Vrdoljaku isplati toliki novac. Htjeli ste film/seriju, dobili ste nepresušno vrelo memeova.    

S Predsjednikom nećete dobiti to jer radi se o neusporedivo boljoj seriji. No, budući da je pristranost očito veliki problem (barem u prvoj epizodi), dobit ćemo tek solidno servisiranje postojećih mitova o Tuđmanu, a to je možda i maksimum koji od ovakvog HRT-a možete očekivati. Pod uvjetom da od HRT-a više bilo što i očekujete.

Pročitajte više