Umro američki glumac Richard Crenna

GLUMAC Richard Crenna, poznat široj publici kao bivši zapovjednik Sylvestera Stallonea u seriji filmova o Rambu, umro je u petak u 76. godini, priopćila je njegova obitelj.

Crenna, čija je 60-godišnja karijera povezala komediju i dramu na radiju, te na televiziji i u kinu, umro je od zatajenja srca kao posljedice karcinoma gušterače u Cedars-Sinai centru u blizini Beverly Hillsa.

Podrijetlom iz Los Angelesa, Crenna je karijeru počeo igrajući Waltera Dentona u komičnoj radijskoj seriji ´Our Miss Brooks´. Kad se show premjestio na televiziju, i on je otišao s njim.

´Volio je grupni rad. Volio je kreativni proces´, rekao je njegov sin, također glumac Richard Anthony Crenna.

Sredinom karijere, Crenna je počeo igrati dramske uloge. Dobio je nagradu Emmy 1985. za ulogu macho policajca koji je seksualno napadnut u televizijskom filmu ´The Rape of Richard Beck´.

Potom je nominiran za sporednu ulogu u komediji situacije ´The Real McCoys´ o obitelji iz Zapadne Virginije koja se seli u Kaliforniju, te za glavnu ulogu u drami iz 1960. ´Slattery´s People´ o državnom tužitelju koji se bori protiv nepravde.

Ljubitelji akcijskog filma najbolje ga se sjećaju po ulozi pukovnika Trautmana u tri filma o Rambu. Komičnoj ulozi vratio se u parodiji svoje rambovske uloge snažnog momka u komediji ´Hot shots! Part deux´.

Glumačku karijeru uspješno je kombinirao s privatnim životom, i oni koji ga poznaju tvrde da je ostao čovjek čvrsto na zemlji.

Hrvatski su ga gledatelji donedavno viđali u ulozi udvarača majke sutkinje Amy u istoimenoj tv seriji.

Pročitajte više