Kosa vam se prebrzo masti ili imate problem s vlasištem? Evo što morate znati

Foto: Shutterstock/dm.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Sadržaj nastao u suradnji s: dm-om

NJEGA kose mnogima je bitan dio rutine ljepote, s razlogom. Osim što kosa, kao i način stiliziranja, odražava nečiju osobnost i stil, njezin izgled također može utjecati na samopouzdanje. Pravilna rutina njege kose izuzetno je bitna, a važno je znati da ju treba prilagoditi ovisno o godišnjem dobu, odnosno vremenskim (ne)prilikama.

Zimi je veći naglasak na stvaranju zaštitne barijere na vlasištu i kosi protiv hladnoće i vjetra, a preporuke proizvoda uglavnom idu u smjeru korištenja bogatijih regeneratora i maski koji sprječavaju pretjerano isušivanje kose i vlasišta.

U proljeće, ali i na ljeto, iako je i dalje fokus na hidrataciji, posebna pažnja posvećuje se obnovi kose nakon oštećenja uzrokovanih suncem, klorom i slanom vodom. No, raste i vlažnost zraka te kosa prirodno zadržava više vlage, a teški proizvodi mogu je samo pretjerano opteretiti i doprinijeti prebrzom mašćenju vlasišta.

Isto tako, veća izloženost suncu u toplijim mjesecima može doprinijeti suhoći i lomljivosti kose pa je bitno iz rutine izbaciti sve ono što bi je moglo dodatno isušivati. Bez obzira na to imate li valovitu, kovrčavu, ravnu ili obojenu kosu, pravilna njega tijekom cijele godine, pa tako i tijekom proljeća i ljeta, ključna je za održavanje njezine ljepote i zdravlja.

Njega vlasišta

Odakle krenuti? Iako se rutina njege kose i odabir proizvoda razlikuju ovisno o tipu kose, duljini i teksturi, postoji uvriježeno pravilo da bi svaka rutina trebala započeti šamponom, regeneratorom ili maskom za njegu.

U posljednje vrijeme velika se važnost u rutini njege kose pridaje i vlasištu, i to s razlogom. Naime, održavanje zdravlja vlasišta utječe i na zdravlje i rast kose. Zdravlje vlasišta počinje pranjem kose, koje bi se trebalo obavljati jednom do dva puta tjedno. 

Oni koji često koriste proizvode poput laka za kosu ili suhog šampona, koji ostavljaju naslage na kosi i vlasištu, trebali bi povremeno koristiti pilinge za uklanjanje tih naslaga, ali i šampone za dubinsko pranje kose.

No, za zdravlje vlasišta, osim pravilne njege i prehrane, valja povremeno koristiti i leave-in regeneratore, blage šampone, ali i redovito četkati kosu te masirati vlasište, što poboljšava cirkulaciju krvi. Ona je ključna za rast kose jer preko krvi vlasištu dolaze kisik i hranjive tvari potrebne za zdravlje i rast folikula dlake.

Iz dm-ovog kataloga izdvajamo nekoliko Baleinih proizvoda koji će odgovarati onima s osjetljivim vlasištem:

*Klikom na fotografiju proizvoda bit ćete preusmjereni na dm online shop

U posljednje vrijeme na društvenim mrežama iznimno su popularni masažeri vlasišta, koje mnogi koriste i za poticanje cirkulacije prilikom šamponiranja kose, ali i da bi umasirali određeno ulje u vlasište kao dio rutine njege.

Koje ulje koristiti, bilo na tjemenu bilo na ostatku kose, ovisi o tipu kose i o efektu koji se želi postići. Naime, onima koji žele potaknuti rast kose preporučuju se ulja čička, ricinusa, čajevca ili ono sjemenki grožđa, koji jačaju korijen kose i potiču rast mlade kose.

Za sjaj kose preporučuju se uglavnom ulja poput bademova, kokosova ili arganova. No, osim za to, ulja se mogu koristiti i za rješavanje nekih problema s vlasištem poput umirivanja svrbeži ili smirivanja peruti. Za to se, između ostalih, preporučuje i ulje sjemenki suncokreta.

Serumi, ulja i pilinzi pomažu zdravlju vlasišta i kose te su idealni uz gore spomenute osnovne proizvode za njegu kose - šampone, regeneratore i maske za kosu. No, koje koristiti? Ovisi o tipu kose, ali i o efektu koji se želi postići.

Ravna kosa

Ravna kosa sklonija je mašćenju, stoga se uglavnom mora prati nešto češće od drugih. Kod ravne kose glavno pravilo u rutini njege glasi: manje je više. Valja imati na umu da u toplijim mjesecima može doći do povećane proizvodnje sebuma, što nije idealna kombinacija za one s ravnom kosom koji se ionako bore s masnoćom.

Stoga je idealno koristiti proizvode za njegu koji reguliraju proizvodnju ulja. Također, preporučuje se povremeno korištenje proizvoda za dubinsko čišćenje vlasišta kako bi se uklonili nakupljeni proizvodi i sebum.

Nadalje, preporučuje se korištenje šampona, regeneratora, maski i drugih proizvoda koji daju volumen kosi i ne otežavaju je. Ako koristite šampone za suho pranje, birajte one koji adekvatno kontroliraju masnoću, ali i daju volumen.

U dm-ovom katalogu našli smo nekoliko Baleinih proizvoda za kosu koji će odgovarati i onima s ravnom kosom:

*Klikom na fotografiju proizvoda bit ćete preusmjereni na dm online shop


Valovita i kovrčava kosa

Za one čija je kosa valovita ili kovrčava, šamponi bez sulfata predstavljaju najbolji izbor. Radi se, naime, o nježnim formulama koje ne uklanjaju prirodna ulja, što je bitno u rutini njege onih s valovitom i kovrčavom kosom jer su ti tipovi kose posebno skloni suhoći. Što se tiče ostale njege, naglasak je na hidratantnim proizvodima koji hrane kosu, olakšavaju raščešljavanje i ne otežavaju je.

No, tijekom proljeća i ljeta, zbog povećane vlažnosti u zraku, mnogi se mogu suočiti s neurednim kovrčama. Proizvodi obogaćeni shea maslacem i prirodnim uljima mogu pomoći u tome. Naime, oni djeluju kao barijera protiv vlage, čime se osigurava da kovrče ostanu definirane.

U dm-ovom katalogu našli smo nekoliko Baleinih proizvoda za kosu koji će odgovarati onima s valovitom i kovrčavom kosom:

*Klikom na fotografiju proizvoda bit ćete preusmjereni na dm online shop


Obojena kosa

Za one s obojenom kosom neophodna je njega koja održava boju, ali i sjaj kose. Preporučuje se koristiti proizvode dizajnirane za obojenu kosu koji sprečavaju prebrzo izbljeđivanje boje. Osim toga, preporučuje se korištenje proizvoda koji su obogaćeni uljima za dubinsku hidrataciju i zaštitu od vanjskih oštećenja. I kod obojene kose, preporuka je izbjegavati proizvode sa sulfatima.

U dm-ovom katalogu našli smo nekoliko Baleinih proizvoda za kosu koji će odgovarati onima s obojenom kosom:

*Klikom na fotografiju proizvoda bit ćete preusmjereni na dm online shop


I na kraju - stiliziranje i zaštita te njega kose

I u konačnici, nakon rutinske njege slijedi stiliziranje - važno je koristiti zaštitu od topline, bez obzira na njezin tip, prije upotrebe toplinskih uređaja. Nakon što ste zadovoljni izgledom frizure, posegnite za uljima ili fluidima za njegu.

Evo koje Baleine proizvode iz dm-ovog kataloga izdvajamo:

*Klikom na fotografiju proizvoda bit ćete preusmjereni na dm online shop

Bez obzira na tip kose, tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci iznimno je važno i zaštititi kosu i vlasište od štetnih UV zraka sunca. Osim kupnje namjenske njege, možete posegnuti i za šeširom. 

Novi dm-ov katalog donosi širok raspon proizvoda, prolistajte ga

Novi dm-ov katalog, osim proizvoda za njegu kose i vlasišta, donosi širok raspon proizvoda, uključujući neke zanimljive nove proizvode. Podsjećamo, dm-ov katalog izlazi dva puta u mjesecu, tako onaj prvi vrijedi od prvog do petnaestog u mjesecu, a drugi od šesnaestog do kraja mjeseca. 

Katalozi donose uvid u bogatu dm-ovu ponudu, novitete, ali i razne druge aktualne pogodnosti. Pregledajte novi dm-ov katalog.

Sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više