Zelenski htio održati govor na Eurosongu, organizatori ga odbili

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je želju da održi govor u finalu Eurosonga, koje se održava sutra. Želio se videoporukom obratiti natjecateljima, publici i gledateljima, kojih ima oko 160 milijuna, te im poručiti da nastave podržavati njegovu zemlju u ratu s Ukrajinom.

Europska radiodifuzna unija (EBU) zabrinuta je da će pojavljivanje Zelenskog politizirati događaj pa je odbila njegov zahtjev. 

"Natjecanje za pjesmu Eurovizije međunarodna je zabavna emisija vođena strogim pravilima i načelima koji su uspostavljeni od osnutka. Kao dio toga, jedan od kamena temeljaca natjecanja je nepolitička priroda događaja. Ovo načelo zabranjuje mogućnost davanja političkih ili sličnih izjava u sklopu natjecanja", rekao je glasnogovornik EBU-a za Times.

"To je protiv pravila događaja"

"Zahtjev gospodina Zelenskog da se obrati publici na natjecanju za pjesmu Eurovizije, iako je upućen s hvalevrijednim namjerama, nažalost ne može biti odobren jer bi to onda bilo protiv pravila događaja", dodaje glasnogovornik.

Napominje da će ove godine na Eurosongu, uključujući polufinalne večeri i finale, nastupati ukupno 11 ukrajinskih umjetnika, među kojima su i prošlogodišnji pobjednici Kalush Orchestra.

"37 lokacija diljem Ukrajine bit će prikazano u kratkim filmskim razglednicama koje predstavljaju svakog umjetnika koji izlazi na pozornicu. Vjerujemo da je ovo najbolji način da proslavimo pobjedu Ukrajine na Eurosongu i pokažemo da nas glazba ujedinjuje u ovim teškim vremenima", dodaju iz EBU-a.

Pročitajte više