Znate li koliko često treba kupati psa i mačku? Evo što još radite pogrešno

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Elanco

PAS je čovjekov najbolji prijatelj, a mačka gospodarica. Pas slijepo sluša upute, a mačka radi po svome. Pas je odličan s malom djecom, a mačku uopće ne zanimaju.

Tako većina ljudi shvaća narav ove dvije životinje, najčešćih ljubimaca. Međutim, istina je drugačija. Svaka životinja može pružiti dovoljno ljubavi i zahvalnosti, ali samo ako joj i vlasnik pokaže isto. 

Od malih ih je nogu potrebno pravilno hraniti, držati zdravima i brinuti se o njihovoj higijeni. Kroz četiri teme donosimo savjete o dobroj i odgovornoj brizi o psima i mačkama.

Dobra socijalizacija temelj je dobrog odnosa

Poznato je da i psi i mačke imaju vrlo osjetljiv njuh, pa treba pripaziti na izvore mirisa u domu. Osim toga, mačke ne vole kad im se prida previše pažnje, a još manje previše. 

Psi ne vole zagrljaje. Da, tapšanje i maženje im je mnogo draže od neugodnih zagrljaja koje mogu tolerirati, i to samo ako dolaze od poznatih osoba.  

Kao i kod ljudi, socijalizacija ljubimaca počinje rano, a prva karika je majka mladunčeta. Stoga je važno ne izdvajati mlade životinje iz legla prije vremena. Mačići i štenci bi trebali ostati s majkom barem 2-3 mjeseca. 

Foto: Shutterstock

Pravilno provođenje socijalizacije omogućava im da postanu samouvjereni, mirni i sposobni nositi se s novim situacijama bez negativnih reakcija.

Neka generalna pravila za socijalizaciju mačaka s ljudima su da treba početi rano, već od drugog tjedna života. Treba ih naviknuti na ljudski dodir i glas, na okolinu, vožnju automobilom, druge životinje, igru, veterinara i nagrade za dobro ponašanje.

Socijalizacija štenaca bi trebala započeti između trećeg i dvanaestog tjedna i trebalo bi ih izložiti što većem broju ljudi, mjesta i drugih životinja. Za to vrijeme treba paziti na njihovo zdravlje. Ne preporučuje se voditi ih u park ili na livadu gdje boravi puno nepoznatih pasa i lutalica, no druženje s poznatim i zdravim psima je poželjno.

Potrebna je i odraslim životinjama kod promjene okoline. Prilikom dolaska u novi dom, ljubimci se moraju naviknuti na mnoge nove podražaje. 

Igra je jednako dobra za ljubimca kao i čovjeka

Mačke, kao i psi, ne vole kad im se naglo prekine igra. Za to vrijeme očekuju zabavu i opuštanje, a ne razočaranje. Kako biste se vi osjećali na njihovom mjestu?

Igra je, kao i socijalizacija, važan aspekt u životu ljubimca. To nije samo zabava već pomaže u razvijanju vještina i emocionalnom povezivanju s vlasnicima.

Igračke za ljubimce pomažu razvijanju mašte, ali trebalo bi ih rotirati. Najbolje su igre lova na hranu jer zahtijevaju visok angažman i mentalnu stimulaciju, a zauzvrat daju nagradu. Igranje na otvorenom potiče razvoj osjetila i jača samopouzdanje.

Foto: Shutterstock

Uz psihičko zdravlje, važno je i fizičko. 

Čuvanje zdravlja ljubimca od malih nogu

Mačke su po prirodi vrlo čiste, ali neke stvari ne mogu same. Da mogu, rado bi vas ošinule pogledom koji govori: očisti više taj pijesak. Psi ne vole kad ih puštate da dugo čekaju prvu jutarnju šetnju. Pa i njima je sila!

Za očuvanje fizičkog zdravlja ljubimca najvažnija je prehrana, a potom redoviti pregledi i savjetovanje s veterinarom te higijena. Ovisno o pasmini, svaki ljubimac može biti različite težine i treba pripaziti da ona ne izlazi iz normalnih okvira to se može regulirati prehranom i vježbanjem kao što su šetnje i igra.

Posjeti veterinaru bi trebali biti redoviti, posebno dok su ljubimci mladi. Kao što je spomenuto, u procesu socijalizacije treba naviknuti mačku ili psa na transporter, vožnju i nove ljude kako bi susreti s veterinarom prošli što bezbolnije.

Higijena je također vrlo bitan element za očuvanje zdravlja svakog živog bića. To posebno vrijedi za kućne ljubimce s kojima dijelimo vrijeme i životni prostor.

Koliko često treba kupati psa i mačku?

Nema većeg neprijatelja od sušila, smatraju psi. Mačke također ne vole velike promjene u svom izgledu, ali to se može izbjeći ako ih naviknete na uređivanje dok su još malene. 

Za pse i mačke njega kože i dlake od iznimne je važnosti, no ne valja pretjerivati. Kod šampona treba obratiti pozornost za kojeg su ljubimca namijenjeni. Ne koriste se isti proizvodi za mačke i za pse.

Potreba za kupanjem mačke i učestalost ovise o različitim čimbenicima. Treba ih kupati češće ako izlaze van, imaju dužu dlaku ili zdravstvene problema. Generalno pravilo je da se mačku treba kupati što je rjeđe moguće.

Foto: Shutterstock

Korištenje šampona također se preporučuje što je rjeđe moguće, a ponekad je dovoljno isprati dlaku čistom vodom. Treba imati na umu da mačke same vode brigu o svojoj higijeni, pa je kupanje samo pomoć.

Kod pasa je slično, preporučuje se smanjiti kupanje šamponima i ograničiti ga. Psa bi trebalo kupati šamponom najčešće jednom u dva tjedna, a ne rjeđe od jednom u tri mjeseca, savjetuje Canine Journal.

Šamponi se odabiru ovisno o duljini i kvaliteti dlake te osjetljivosti kože. Važno je izbjegavati upotrebu ljudskih ili dječjih šampona jer mogu isušiti kožu životinje. Važno je sapunicu temeljito isprati i paziti da voda ne ulazi u uši i oči psa.

Kod ljubimaca s dužom dlakom nakon kupanja bi ju trebalo iščešljati. Pored uklanjanja stare dlake, češljanje potiče cirkulaciju kože te pomaže u otkrivanju nekih nametnika i zbližavanju.  

Borba s buhama i krpeljima

Zdravlje se štiti i na druge načine. Kako je spomenuto, higijena igra veliku ulogu. Tu se ubraja i čišćenje od nametnika. Koliko god se trudili izbjeći i prevenirati napad, ponekad će se dogoditi da na ljubimca dođu nametnici poput buha i krpelja. Prijetnja su cijele godine i mogu se prenijeti na odjeći i preživjeti u domovima. Jednom kad dođu do kože i uhvate se, ljubimca je potrebno liječiti. 

Krpelji i buhe su paraziti koji se hrane krvlju životinja i često uzrokuju svrbež, gubitak dlake i infekcije kože. Mogu se naći u šumama i travnjacima te mjestima gdje se životinje zadržavaju, a najaktivniji su od proljeća do jeseni. Opasni su jer mogu prenijeti i bolesti kao što je lajmska bolest. 

Krpelji se ne smiju uklanjati na silu jer im glava može ostati u tijelu životinje, inficirati se i uzrokovati nove probleme. Preporučuje ih se odstraniti pomoću alata za uklanjanje krpelja.  

Foto: Shutterstock

Ako i odstranite parazite koje ste uspjeli vidjeti, ljubimca treba i zaštititi na pravilan način. Neki lijekovi imaju neugodan okus i miris pa ih ljubimci ispljunu, čak i ako ste ih fino kamuflirali u najdražu im hranu. Srećom, na tržištu postoje i one verzije koje su namijenjene žvakanju. 

Kao lijek za liječenje od nametnika, Elanco je predstavio AdTab tablete za žvakanje. Riječ je o tabletama koje djeluju protiv buha i krpelja te se lako primjenjuju. Dostupan je bez recepta pa se može nabaviti u veterinarskim ljekarnama i putem interneta, ali preporuča se prije primjene savjetovati s veterinarom.

Svaka kutija tableta AdTab sadrži jednu tabletu koje se ljubimcima daju jednom mjesečno. Ukusne tablete su dostupne za mačke i pse, a odabir veličine tablete ovisi o kilaži vašeg ljubimca.

Elanco je globalni lider u području očuvanja zdravlja životinja. Svakodnevno razvija proizvode i usluge za sprječavanje i liječenje bolesti, pomažući tako životinjama, vlasnicima i društvu.

Ipak, i uz pravilnu njegu, neke stvari bolje je prepustiti veterinaru. 

Prvi odlazak veterinaru ne mora biti strašan

Zdrav i uhranjen organizam preduvjet je za cijepljenje, ali i druge tretmane. Kod mačaka, prvo cijepljenje dolazi na red oko drugog mjeseca života protiv uobičajenih bolesti poput virusnog rinotraheitisa, kaliciviroze, leukemije te panleukopenije mačaka, a u nekim slučajevima potrebno je i razmišljati o zaštiti od bjesnoće.

U istoj dobi trebalo bi cijepiti i štenca. Obavezno ga treba zaštititi od bolesti kao što su štenećak, parvoviroza, leptospiroza, zarazni hepatitis te bjesnoća u određenom trenutku, a dostupna su i cjepiva protiv drugih bolesti.

Treba naglasiti da se potpuni imunitet stječe tek nakon ponovljene doze cjepiva te slijede revakcinacije prema programu koji će vam pojasniti veterinar.

Ako vas zanima još detalja iz svijeta šetnje i kako se pobrinuti za vašeg ljubimca, posjetite Indexov specijal Zdrava šapa koji je napravio u suradnji s Elancom. Prijavite se na kreativni natječaj i osvojite poklon paket kojemu će se veseliti vaš krzneni prijatelj ili član obitelji!

Sponzorirani sadržaj donose Index i Elanco u skladu s najvišim profesionalnim standardima 

Pročitajte više