Kako se nositi s djedovima i bakama koji ne dijele vaše životne stavove

Foto: Unsplash

KAKO se približava trenutak u kojem ćete postati roditelji, primjećujete da vas sve više savjeta vaših ili njegovih roditelja živcira, nemaju vam smisla ili se kose s onim u što vjerujete. Neminovno je da će biti razlike u načinu na koji ćete odgajati svoje dijete u odnosu na to kako su odgajali vas, ali postoji li neki način da pomirite te razlike i izbjegnete nepotrebne sukobe s djedovima i bakama?

Uzmite u obzir koliko je vremena prošlo od kada su oni odgajali vas i koliko novih stvari i informacija se u međuvremenu pojavilo u roditeljstvu. Vi danas imate puno više spoznaja nego što su oni imali, a i pouzdano znate da su neke metode koje su se koristile u njihovo vrijeme krive (poput fizičkog kažnjavanja) i kroz seriju istraživanja je dokazano da ne donose apsolutno nikakav benefit u odgoju.

Odnos djedova i baka s unucima je poseban i šteta je ako ga djeca ne iskuse. Ako imate mogućnost, bez obzira na razlike u odgojnim metodama i životnim filozofijama, iskoristite tu priliku i vjerujte da će i vama biti lakše. Naravno, kao roditelji sigurno si postavljate i pitanje sigurnosti i potencijalnih problema koji bi mogli proizaći iz tog odnosa. Pokušajte si postaviti sljedeća tri pitanja pa ovisno o odgovorima na njih, postupajte dalje.

“Što me zapravo brine?”

Definirajte ono što vas zapravo brine kod vaših roditelja i može li to biti štetno ili opasno po vaše dijete. Postoje situacije u kojima je vaš strah potpuno opravdan, poput recimo uvjerenja vaših roditelja da alergije na hranu ne postoje i da dijete treba jesti sve. To nije pretjerano vjerojatno, ali u tom slučaju im naravno ne trebate povjeriti pripremu obroka za vaše dijete. Ono što je vjerojatnije i što će vam se gotovo sigurno događati je razlika u stavovima o vrijednostima i vjerovanjima. No, je li to stvarna prijetnja za vaše dijete ili je možda odlična prilika za učenje djeteta o poštivanju tuđih različitosti? Imajte na umu da vi imate puno jači utjecaj na vaše dijete od vaših roditelja i da relativno lagano možete neki njihov komentar ili stav pretvoriti u trenutak za učenje.

“Koliko mogu limitirati vrijeme koje će provoditi zajedno?”

Razmislite o tome što bi zapravo bilo potrebno da osigurate to da djedovi i bake nemaju previše utjecaja na vaše dijete. Prvo, je li to zbilja potrebno? Nadalje, znači li to da morate osigurati jedan duži period u kojem ćete limitirati ili ukinuti kontakt s njima? Ovakve odluke vrlo su štetne za odnose u obitelji i lako je moguće da će vam donijeti više stresa i muke nego što vam je nosila inicijalna briga oko njihovog odnosa. Dinamika odnosa u obitelji je za svaku obitelj drugačija, ali  je pametno unaprijed razmisliti o mogućim posljedicama. Ako vas brine hoće li se vaši roditelji prema djetetu ponašati na način koji bi ga mogao emocionalno ugroziti, pripazite na to kako se ponašaju prema njemu kada ste vi u blizini. U slučaju da žele provesti vrijeme nasamo s njim ili ga odvesti negdje, vi i vaš partner morate donijeti određena pravila kako biste osigurali da se ne dogodi situacija koju želite izbjeći. Ako se ta pravila prekrše, ohladite odnos dok vas ne uvjere da se to više neće ponoviti.

“Postoje li neke prednosti koje će djeca propustiti ako tog odnosa ne bude?”

Na kraju, ali ne i najmanje važno, razmislite o tome što sve vaša djeca mogu dobiti iz odnosa s djedovima i bakama, bez obzira na njihova drugačija uvjerenja i stavove. Ponekad nam briga oko toga što bi moglo poći po zlu onemogući da vidimo i sve ono pozitivno što se može dogoditi.

Sigurno je da će vaši roditelji barem malo razmaziti vašu djecu. Probajte se prisjetiti što vi najviše pamtite iz odnosa s vašim djedovima i bakama, koliko puta su vam uvalili nekakav slatkiš ili nešto strogo zabranjeno što je ostalo samo vaša tajna. Činjenica je da, dok god se djeca vesele ići kod vaših roditelja i dok nemate osjećaj da im se ponašanje nakon druženja pogoršava, vrijedi ulagati u taj odnos jer će ga i jedni i drugi s vremenom sigurno znati cijeniti.

Pročitajte više