Psihijatar: Roditelji mentalno jake djece nikada ne prakticiraju ove navike

Foto: Shutterstock

Većina roditelja želi odgojiti sretnu i uspješnu djecu. Međutim, kako bi ostvarili ovaj cilj, moraju obratiti pozornost na svoje ponašanje, tvrde stručnjaci. Nakon desetljeća rada s roditeljima i njihovom djecom, dječji psihijatar dr. Daniel Amen i savjetnik Charles Fay došli su do popisa stvari koje roditelji mentalno jake djece nikada ne rade. Ovo je pet navika koje su se našle na popisu.

1. Zanemaruju normalno ponašanje.

"Kada ne razumijete normalan razvoj u djetinjstvu, vjerojatno ćete od svoje djece, adolescenata ili tinejdžera očekivati više nego što su spremni podnijeti. To dovodi do frustracije i osjećaja neuspjeha. Kada imate osnovno razumijevanje razvoja, lakše ćete primijetiti kada je nešto unutar ili izvan okvira normalnog", kaže Amen za MindBodyGreen.

Na primjer, normalno je da tinejdžeri žele postati neovisniji i početi sami donositi odluke. Znajući da je to normalan dio razvoja, roditelji će ih lakše poštovati, dok ih i dalje nadziru, ističe Fay.

2. Loš su uzor.

Amen objašnjava: "Ako je vaš moto 'Radi kako ja kažem, a ne kako ja radim', spremate sebi nevolje. Ako lažete, varate, grubi ste ili ne poštujete, hranite se nezdravo i nikada ne brinete o vlastitom zdravlju, vaša će djeca slijediti vaš primjer. Zato modelirajte ponašanje kakvo želite da vaša djeca oponašaju."

3. Zaboravljaju kako je to biti dijete ili tinejdžer.

Ako roditelji ne mogu suosjećati sa svojom djecom, mogu ih otuđiti, učiniti da se osjećaju kao da ih nitko ne razumije ili im poslati poruku da njihovi osjećaji nisu valjani.

"Prisjećanje na to kako vam je bilo kad ste bili u dobi vaše djece i na sve izazove i borbe koje ste imali, dat će vam mnogo više empatije za njih. Na kraju ćete im biti od veće pomoći nego ako njihovom životu pristupite iz perspektive odrasle osobe", slažu se Amen i Fay.

4. Pretjerano su popustljivi.

Brojne studije pokazale su da su djeca koja su odrastala s najviše psihičkih problema imala roditelje koji nikada nisu postavljali odgovarajuće granice, tvrde Fay i Amen.

5. Rijetko provode kvalitetno vrijeme s djecom.

"Odnosi zahtijevaju dvije stvari: vrijeme i spremnost na slušanje. Ako ne provodite vrijeme s njima ili imate lošu vezu, vjerojatno će razviti ogorčenje i pobuniti se protiv vas", napominju Fay i Amen. Ipak, ako roditelji provode kvalitetno vrijeme i imaju dobar odnos s djecom, ona će izabrati i oponašati njihov moral i vrijednosti.

"Raditi stvari u kojima vaša djeca uživaju i slušati ih, učinit će veliku razliku u kvaliteti vašeg odnosa s njima", zaključuje Amen.

Pročitajte više