Samohrane mame troše manje vremena na kućanske poslove nego udane

Foto: Instagram

MAME u braku provode više vremena obavljajući kućanske poslove i manje spavaju od samohranih unatoč tome što imaju partnera s kojim mogu podijeliti zadatke, otkrilo je istraživanje Eunice Kennedy Shriver Instituta. 

Naime, znanstvenici su otkrili da udane mame žrtvuju svoje slobodne vrijeme i san kako bi obavljale poslove po kući poput kuhanja i čišćenja.

“Pomisao da majka obavlja više kućanskih poslova kad ima partnera ili supruga možda zvuči neobično, ali to je stvarnost u većini američkih kućanstava”, izjavila je demografkinja Linda Jacobsen.

Istraživači smatraju da je ta razlike između udanih žena i onih koje nemaju partnera posljedica očekivanja koje društvo postavlja pred udane žene.

“Da bi udane žene imale osjećaj da su dobre, moraju dati prioritet kućanskim poslovima i brizi o djeci. To vjerojatno proizlazi iz pretpostavki društva o tome što znači biti supruga i majka”, rekla je koautorica studije Joanna Pepin.

Srodno istraživanje, koje je financirao isti institut, pokazuje sličan trend među ženama u braku, ali u onim kućanstvima u kojima otac ostaje kod kuće.

Studija je pokazala da udane majke koje jedine u kućanstvu zarađuju troše oko sat vremena na kućanske poslove u danu, dok očevi koji jedini donose prihod u dom na zadaće u kući troše oko deset minuta dnevno.

“Kad je majka primarni roditelj u kući, postoji jasno očekivanje da je ona zadužena za obiteljski život u kući. To nije nužno slučaj kada je u kućanstvu primarni roditelj otac”, kaže Noelle Chelsey koja je vodila srodno istraživanje.

Obje studije su pokazala da udane mame preuzimaju većinu kućanskih poslova, poput kuhanja i čišćenja.

“Obje studije jasno pokazuju da mame koje žive s partnerima obavljaju više dnevnih kućanskih poslova nego samohrane majke. Čak i ako su udane i jedini hranitelji u obitelji, po povratku s posla i dalje obavljaju značajan dio kućanskih poslova”, zaključuje Jacobsen.

Pročitajte više