Studija odgovorila na pitanje kako djeca doživljavaju laganje

Foto: Shutterstock

RODITELJI poručuju svojoj djeci da uvijek govore istinu, kao i da je iskrenost vrijedna vrlina. Djeca rastu i razvijaju se u uvjerenju da je laganje loše i nauče kako reagirati kada im ljudi lažu. Mogu postati uznemireni, ljutiti i razočarani. Međutim, postoji li razlika između izgovorene laži i jednostavnog izbjegavanja istine šutnjom? Ispostavilo se da postoji, a to znaju i djeca, što može dati uvid u njihov moralni razvoj.

Prema Medical Xpressu, nova studija pokazala je da su djeca tolerantnija kada su u pitanju laži zbog propusta, a to ih čini još sličnijima odraslima, za koje je već dokazano da se tako osjećaju.

Ovu studiju provelo je sveučilište Kobe, a ukazuje na to da su djeca sposobna moralno prosuđivati laži propustom te da su popustljivija i lakše opraštaju osobi koja zadrži istinu za sebe u odnosu na onu koja svjesno izgovara neistinu.

Istraživači navode da bi ova studija mogla imati veće implikacije koje bi mogle dalje proučavati dječji osjećaj morala i načine za njegovo poboljšanje i dodatnu izgradnju.To je važno i jer je laganje društveno ponašanje u koje se u nekom trenutku upuštaju gotovo svi. U istraživanje su uključeni odrasli, skupine djece u dobi od osam do devet godina te grupe starije djece od 11 do 12 godina.

Razvoj djetetovog moralnog kompasa kao prioritet roditeljima i odgojiteljima

Kako bi proveli studiju, istraživači su sudionicima dali četiri različita scenarija. U svakom pojedinom scenariju koji je predstavljen sve dobne skupine rekle su da je promišljena i izgovorena laž gora od laži propustom. Nije bilo razlike u dobnim skupinama.

Važno je voditi računa o tome kako dijete razvija svoj moralni kompas jer to može pomoći odraslima - roditeljima i odgajateljima - da razumiju djetetov um i kako on funkcionira, što dovodi do lakšeg pristupa djeci i usmjeravanja prema ispravnom, ali njihovom vlastitom putu razvoja, piše stranica moms.com.

Pročitajte više